Data: 2002-01-19 19:25:15
Temat: Re: łosos/Ravioli z lososiem
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Eva wrote:
>
> A może ktoś ma pomysły co zrobić z wędzonego łososia... bo w dziwny sposób
> stałam się posiadaczka zbyt dużej jego ilości i brakuje mi już pomysłów..
>
> Eva T.
Bardzo ciekawym daniem z wedzonego lososia sa wloskie pierogi ravioli
tym nadziewane i podane w zielonym sosie.
Oto opis - przepis:
Ciasto na pierogi rozwalkowac niezbyt cienko i kroic w kwadraty (4-5
cm). Na srodku kwadratu ulozyc kawalek lososia, posmarowac brzegi
kwadratu roztrzepanym bialkiem i przykryc drugim kwadratem. Brzegi
scisnac razem za pomoca tepej strony noza. Gotowac jak zwykle pierogi,
odsaczyc. Zrobic sos mieszajac pol szklanki smietanki z 1 lyzka gotowego
pesto i doprowadzajac do wrzenia. Podac na talerzach wylewajac sos na
srodku talerza i ukladajac na nim gorace ugotowane pierogi.
Danie w smaku dosc egzotyczne, najlepiej podane z bialym winem.
Magdalena Bassett
|