Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!news.gazeta.pl!www.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Jerzy Nowak" <w...@g...SKASUJ.TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: maczanka - skleroza :(
Date: Tue, 21 Oct 2003 10:30:12 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 24
Message-ID: <bn31rk$8he$1@inews.gazeta.pl>
References: <p...@o...pl>
NNTP-Posting-Host: 195.205.152.193
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1066732212 8750 172.20.26.242 (21 Oct 2003 10:30:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Oct 2003 10:30:12 +0000 (UTC)
X-User: wstrzasniety
X-Forwarded-For: unknown
X-Remote-IP: 195.205.152.193
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177058
Ukryj nagłówki
Pawel J Maczewski <p...@o...pl> napisał(a):
> Witam,
> Czas jakis temu u kolegi jadlem zupke, nazywał on ja "maczanka"...
> Pamietam, ze byla dosc tlusta, glownym skladnikiem (przynajmniej
> wizualnie) bylo zas mleko. Soczewicy na 100% nie bylo...
> Jadlo sie to na cieplo, maczajac w tym chlebek...
[...]
Źle szukałeś:
Maczanka (przepis podała mieszkanka wsi Bóbrka w gminie Solina, lat 77)
Składniki:
pół litra mleka, 2 kopiaste łyżki mąki, 1 żółtko, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła.
Wykonanie:
Pokroić i usmażyć cebulę na maśle. Na gotujące się mleko sypać porcjami mąkę, ciągle
mieszając gotować, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Pod
koniec dodać surowe żółtko i roztrzepać mątewką. Gotową maczankę rozlać na talerze
i polać tłuszczem z cebulką. Chleb pokroić na grubsze kromki, a
następnie podzielić na połowę. Maczankę należy jeść maczając w niej chleb bez
używania łyżki.
http://bieszczady.info.pl/potrawy.php3
pozdrawiam Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|