Data: 2003-10-21 10:30:12
Temat: Re: maczanka - skleroza :(
Od: "Jerzy Nowak" <w...@g...SKASUJ.TO.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pawel J Maczewski <p...@o...pl> napisał(a):
> Witam,
> Czas jakis temu u kolegi jadlem zupke, nazywał on ja "maczanka"...
> Pamietam, ze byla dosc tlusta, glownym skladnikiem (przynajmniej
> wizualnie) bylo zas mleko. Soczewicy na 100% nie bylo...
> Jadlo sie to na cieplo, maczajac w tym chlebek...
[...]
Źle szukałeś:
Maczanka (przepis podała mieszkanka wsi Bóbrka w gminie Solina, lat 77)
Składniki:
pół litra mleka, 2 kopiaste łyżki mąki, 1 żółtko, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła.
Wykonanie:
Pokroić i usmażyć cebulę na maśle. Na gotujące się mleko sypać porcjami mąkę, ciągle
mieszając gotować, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Pod
koniec dodać surowe żółtko i roztrzepać mątewką. Gotową maczankę rozlać na talerze
i polać tłuszczem z cebulką. Chleb pokroić na grubsze kromki, a
następnie podzielić na połowę. Maczankę należy jeść maczając w niej chleb bez
używania łyżki.
http://bieszczady.info.pl/potrawy.php3
pozdrawiam Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|