Data: 2007-01-25 18:26:46
Temat: Re: mąka krupczatka
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tusiek wrote:
>
> Chciałabym zrobić ciasto kruche, ale w skałdzie mam mąkę krupczatkę...
Nie jest konieczna, moze byc zwykla biala pszenna maka
> Ewentualnie: czy ktoś dysponuje sprawdzonym przepisem na ciasto kruche
> (takie jak do tarty) i mógłby mi go zapodać?
Moge Ci podac moj przepis na kruche ciasto, slodkie i nie slodkie.
Zaznaczam, ze ja nie dodaje wody do mojego ciasta na tarte:
Kruche nie slodkie:
3 ugotowane na twardo zoltka
1 szklanka (160 gr) maki
100 g masla
Zoltka rozetrzec widelcem, lub przez sitko, posiekac maslo z maka, dodac
zoltka, zagniesc czubkami palcow. Cieplo palcow spowoduje polaczenie
maki z maslem. Moze byc bardzo grudkowate, i nie trzeba wygniatac, zeby
sie trzymalo, wystarczy wysypac te kruszonke do formy i ugniesc na
plasko bez dziur.
Piec w 160ĄC, az brzegi zaczna zmieniac kolor.
Kruche slodkie:
3 ugotowane na twardo zoltka
1 szklanka (160 gr) maki
140 g masla
140 gr cukru
Zoltka rozetrzec widelcem, lub przez sitko, posiekac maslo z maka, dodac
cukier, zoltka, zagniesc czubkami palcow. Dalej tak samo, jak wyzej.
Magdalena Bassett
|