Data: 2006-10-19 18:41:10
Temat: Re: makaron do lazanii
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
darkblue wrote:
> wlasnie patrzalem na przepisy na lazanie w archiwum, ale malo bylo opisow
> jak zrobic dobry makaron (bez udziwnien zadnych)
> moze takie male przypomnienie ktos zaserwuje ?
>
>
Ja robie tak:
2 szklanki maki z pszenicy durum (semolina)
2 jajka
szczypta soli
ciepla woda - ile wejdzie
W mikserze polaczyc skladniki dodajac tyle wody, zeby ciasto bylo
zwarte, ale elastyczne, albo wyrobic reka na stolnicy, zaczynajac od
maki, w niej wglebienie, w to jajka, gdy zamieszane, dodac wode, sol, i
wyrabiac, az elastyczne. Przykryc scierka, odstawic na pol godziny, i
rozwalkowac.
jesli masz maszynke Atlas do walkowania makaronu, do lasagne polecam
grubosc #4.
Magdalena Bassett
|