Data: 2004-05-15 22:43:02
Temat: Re: makaroniki
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 15 May 2004 19:53:28 +0200, "I.P." <i...@g...de> wrote:
>Glownym skladnikiem w tym przepisie sa migdaly ( 400 g masy marcypanowej),
Ja bym tak sie tej masy marcypanowej nie trzymal - roznica miedzy
marcypanem a makaronikiem polega m. in. na stopniu rozdrobnienia
migdalow - marcypan robi sie z migdalow dokladnie roztartych (im
gladdza masa tym lepsza) a makaronik z mielonych/kruszonych tak ze
ziarnistosc masy jest wyczuwalna. Dalej - marcypan slodzony jest
mocniej, w zaszdzie az do krystalizacji cukru, makaronik zas powinien
zachowac wyrazna wilgotnosc. Niby te same skladniki podstawowe ale
szczegoly inne.
--
Darek
|