Data: 2004-05-15 23:14:31
Temat: Re: makaroniki
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le dimanche 16 mai 2004 ? 00:43:02, All a écrit :
> On Sat, 15 May 2004 19:53:28 +0200, "I.P." <i...@g...de> wrote:
>>Glownym skladnikiem w tym przepisie sa migdaly ( 400 g masy marcypanowej),
> Ja bym tak sie tej masy marcypanowej nie trzymal - roznica miedzy
> marcypanem a makaronikiem polega m. in. na stopniu rozdrobnienia
> migdalow - marcypan robi sie z migdalow dokladnie roztartych (im
> gladdza masa tym lepsza)
Tak.
> a makaronik z mielonych/kruszonych tak ze
> ziarnistosc masy jest wyczuwalna.
Nie.
Robi sie z maczki marcypanowej, czyli z tego samego co marcypan.
> Dalej - marcypan slodzony jest
> mocniej, w zaszdzie az do krystalizacji cukru, makaronik zas powinien
> zachowac wyrazna wilgotnosc. Niby te same skladniki podstawowe ale
> szczegoly inne.
W marcypanie sa bialka, to jest po prostu odmiana bezow, ale z maczka
migdalowa.
Bezy wilgotne w srodku sa zreszta zwane bezami "wloskimi".
Ewcia
--
Niesz
|