Data: 2001-12-11 21:15:50
Temat: Re: makowiec bez spodu - do uli
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ewa <t...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9v5l49$lc8$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "zosia" <z...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:9v4fsb$peo$1@news.tpi.pl...
> > spodobał mi się przepis uli na makowiec bez spodu,
>
> A gdzie jest przepis na ten makowiec? Nie moge go znalezc.
> Badzcie uprzejmi i powtorzcie go. Bardzo bede wdzieczna. E.
>
>
moj makowiec bez spodu:
2 szkl. maku
6 duzych jablek
maly proszek do pieczenia
1 kostka margaryny(lub masla)
1/2 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 lyzek kaszy manny
6 jajek
zapach migdalowy
rodzynki, orzechy i inne bakalie
Mak sparzyc(ok.1/2 godz.), odsaczyc, dodac 3 lyzki cukru i przepuscic
dwa
razy przez maszynke. Margaryne utrzec z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym,
zoltkami i zapachem migdalowym. Do utartej masy dodac zmielony mak,
kasze
manne z proszkem do pieczenia, utarte na tarce jarzynowej jablka,
bakalie i
ubita piane z bialek. Piec w nagrzanym piekarniku 150-180 ok 1 godz. Po
ostudzeniu mozna polac polewa, lub posypac cukrem puderem.
Jesli sie powtorzylam to przepraszam, ale nie widze moich poprzednich
postow.
Ula Głuszek
proszę bardzo
Wkn
|