Data: 2001-12-12 06:41:56
Temat: Re: makowiec bez spodu - do uli
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> moj makowiec bez spodu:
Czemu tak brzydko nazywacie to ciasto?
Przeciez o wiele ladniej brzmi: makowiec z jablkami lub japonska szarlotka
i pod taka nazwa to ciasto jest znane.
Podam wersje, ktora ja znam (z tych proporcji wychodzi 2 tortownice
lub duza blacha):
45 dag maku,
6 jaj,
20 dag margaryny,
9 lyzek kaszy manny,
40 dag cukru,
1 kg jablek,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
rodzynki, orzechy, migdaly, aromat migdalowy.
Mak sparzyc wrzatkiem, wystudzic, odcedzic, przepuscic przez maszynke
3 razy. Jablka obrac ze skorki, zetrzec na tarce o grubych dziurkach.
Utrzec margaryne z cukrem, dodac zoltka, utrzec, dodawac zmielony mak,
kasze manne wymieszana z proszkiem do pieczenia, na koncu jablka, calosc
wymieszac. Bialka ubic na sztywna piane, dodac do masy, dodac bakalie i
aromat migdalowy, wymieszac, piec ok. 45 min. w 180C.
Mozna zrobic polewe czekoladowa na wierzch.
Pozdrawiam
Lilla
|