Data: 2006-05-02 15:20:32
Temat: Re: makowiec drożdzowy
Od: "ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"marek" <m...@i...pl> wrote in message
@atlantis.news.tpi.pl...
> > Witam
> > może ktos mi podpowie jak zrobić strucel (makowiec drożdzowy)tak, żeby nie
> > pękał po bokach...ja próbowałam już róznie i zawsze mam pęknięte z jednej
> > lub nawet dwóch stron.
1. Ciasto musi 2 razy wyrastać - raz samo , drugi raz po nadzianiu -
już w formie .
2. Strucla w foremce ( wąskiej ! ) może sięgać najwyżej do 2/3
wysokosci formy i mieć luz na końcach ok. 1 cm - przed wyrosnięciem
.
3. Masa makowa nie może być zbyt mokra - tworzy się wtedy zbyt dużo
pary wewnątrz ciasta i ciasto od tego pęka . Nalezy podsmażać masę
przed nadzianiem ciasta , aby ją odparować , na koniec smażenia
dodać pianę z białek i wymieszać na gorąco , potem przestudzić i
lekko ciepłąmasą nadziać ciasto . To sprzyja także rośnięciu
ciasta w wewnętrznych warstwach .
|