Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.
lublin.pl!not-for-mail
From: "Beata M." <b...@k...umcs.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mam gigantyczny problem z ciastem
Date: Thu, 24 Jul 2003 11:50:44 +0200
Organization: UMCS
Lines: 26
Message-ID: <3...@k...umcs.lublin.pl>
References: <bfnut5$40a$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: humpc102.umcs.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1059040167 1257 212.182.7.102 (24 Jul 2003 09:49:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 24 Jul 2003 09:49:27 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win95; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:166179
Ukryj nagłówki
sMOCZYCA napisał(a):
> Może ma ktoś pomysł co podać w pracy - może lody? albo coś co jest jakimś
> innym deserem letnim na około 15 osób i nie zabije mnie ceną otrzymania?
Czesc,
ja na Twoim miejscu zrobilabym sernik z serkow homogenizowanych. Smaczne jest
toto i proste;-). Rozpuszczasz galaretke w1/2 porcji wody podanej na
opakowaniu, ja zwykle rozpuszczam w szklance i troszke, to troszke to tak 2-3
lyzki, galaretka zastyga sobie... Jak juz jest lekko stezala wrzucam do niej
opakowanie waniliowego serka homo i to mieszam enrgicznie by powstala mi
jednolita masa a serek dobrze sie rozbil, wszystko wylewam do blaszki lub
tortownicy i odstawiam do zastygniecia. Pozniej kolejna galaretka innego
koloru i serek, a pozniej nastepna. Zazwyczaj robie to z 3 galaretek i 3 serkow
i na wierzch polewam 4 galaretka. Teraz jest duzo owocow wiec do kazdej z
warstw mozesz cos nawrzucac. Mi i moim bliskim ten wytwor smakuje bardzo.
Najdluzej trwa zastyganie galaretki, ale da sie to przezyc;-). Wszystko to az
nie jest takie drogie;-) a dobre. Ananasowiec, ktory polecala Ci Lilla tez jest
szybki w robieniu tylko nieco drozszy;-).
Zycze smacznego i pozdrawiam leniwie
Beata M.
p.s. na 15 osob mozesz wlac mase do wiekszej podluznej blaszki, ja zwykle
robie to w duzej tortonicy. Warstw moze byc dowolna liczba w zaleznosci od
wielkosci blaszki czy tez innego naczynka w ktorym to bedzie zastygalo.
|