Data: 2010-10-27 16:33:37
Temat: Re: mam kłopot, proszę o pomoc
Od: "Ania" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "zbigniew" <...@o...pl> napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:ia4e4v$u70$...@n...onet.pl...
> Dostałem żeliwną patelnię do grilowania. Chciałbym coś na niej zrobić,
> żeby wszyscy byli zadowoleni, darczyńcy i obdarowani :) ( zwłaszcza
> darczyńcy ).
>
> Proszę podeślijcie parę przepisów co mozna na niej zrobić.
>
> Z góry dziekuję
Nasz rodzinny hit na grilla lub patelnię grillową:
-lekko rozbite filety z kurczaka
-marynata: olej (np. kujawski), powiedzmy szklanka, łyżka musztardy, łyżka
miodu płynnego), zioła do drobiu kamisa (lub inna ulubiona przyprawa),
wszystko dosolone do smaku sosem sojowym
kurczaka moczyć w zalewie najlepiej z dnia na dzień, wyjąć, lekko
"odcieknąć" i kłaść na suchej, rozgrzanej patelni, zrumienić z obu stron,
później zmniejszyć temperaturę, żeby się zdążył usmażyć zanim się przypali
;-) W zalewie jest miód, który karmelizuje się w trakcie smażenia, więc
kurczak wychodzi dość ciemny. W trakcie smażenia dobrze jest zlać większość
płynu z patelni (patelnie grillowe mają najczęściej takie specjalne otworki
po bokach) Tak przygotowany kurczak jest kruchy i soczysty, zupełnie nie
jak sucha zazwyczaj pierś.
Dodatki:
tzatziki, sałatka ziemniczana (ziemniaki/kiszony ogórek/czerwona cebula/olej
lub majonez)
|