Data: 2003-09-06 10:47:56
Temat: Re: marskapone
Od: "Vefour" <V...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Petru" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bjb4i2$sle$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Jeśli chcesz naprawdę zrobić tiramisu to musi być mascarpone. Każdy inny
> serek sprawi, że będzie to deser serowy a nie tiramisu. Nie jestem
> zagorzałym miłośnikiem sztywnego trzymania się przepisów, ale w tym
> przypadku to konieczność.
> Pozdr.
>
Otoz to - ja jestem zwolennikiem sztwyneog tryzmania sie rpzpeisow, a nawet
nie tyle przepisow, ile nazw. Jak ktos cos wymyslil pod nazwa tiramisu i
zrobil to z mascarpone, to podrobka z sera zoltego, homogenizowanego albo
poledwicy per definitione mascarpone nie jest i nie powinna byc tak
nazywana. Tu calkowicie popieram UE w idei "nazw zasluzonych", globalnie
chronionych.
Co do mascarpone w Polsce - slabo szukasz, to jeden z bardziej
rozpowszechnionych zagranicznych serow. na pewno robi go Galbani (takie
niebieskie pudelka) - do dostania w praktycznie kazdym supermarkecie, w
wielu mniejszych tez.
V.
|