Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: marynata do sledzi
Date: Tue, 17 Dec 2002 20:19:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <atnsl2$evk$1@news.tpi.pl>
References: <atnnea$sri$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc59.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1040152034 15348 213.76.98.59 (17 Dec 2002 19:07:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 Dec 2002 19:07:14 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: marynata do sledzi
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139121
Ukryj nagłówki
Użytkownik MJ <m...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:atnnea$sri$...@n...tpi.pl...
> Chce kupic solone filety sledziowe i sama wlozyc je w marynate.
> .Ale nie mam proporcji czy ktos mnie poratuje.
>
> MJ.
>
Napisze Ci, jaka marynate robie ja, ale jest ona duzo mniej octowa od tych,
w ktorych mocza sledzie kupne.
Na ok. kg matjesow biore 2 litry wody, wrzucam dwie rozkrojone cebule,
kilkanascie ziaren pieprzu czarnego, cwierc lyzeczki zmielonego pieprzu
bialego, dwa ziarna ziela angielskiego, trzy liscie laurowe, cwierc lyzeczki
mielonego imbiru, dwa zabki czosnku, szesc gozdzikow, plaska lyzeczke
estragonu, dwie lyzki cukru i gotuje to kilka minut. Odstawiam do
wystudzenia. Gdy zalewa jest zimna, dolewam po trochu ocet spirytusowy i
probuje, czy juz dosc kwasne. Nigdy dokladnie nie mierzylam, ale mysle, ze
jest to mniej wiecej 150 ml, czyli troszke wiecej jak pol szklanki. Slwdzie
mocza sie w tym trzy dni i maja lekko korzenny kwaskowy smak. Doskonale
smakuja w sosie smietanowym jak tez i w oleju z cebula i odrobina musztardy.
Agata Solon, naturalna
|