Data: 2007-12-11 19:42:20
Temat: Re: maslo
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
lemonka pisze:
> Z zimnej śmietany wyjdzie co najwyżej BITA śmietana. I wcale nie musi
> być kwaśna.
Najlepsze masło wychodzi ze śmietany pasteryzowanej w temp. 90-95*C
(wirowanie śmietanki), następnie ochłodzonej poniżej 8*C (pozostawionej
do krystalizacji tłuszczu przez 2-3 godz.), potem dodaje się 3-5%
zakwasu w temp. 16-20*C zimą a latem 10-12*C, zakwaszając przez 8-12 godz.
Zmaśla się zimą w temp. 14-15 a latem 8-10*C.
Czas zmaślania nie dłużej niż 35-45 min.
Zmaślać należy do wielkości ziarna prosa.
Tyle, że kto dzisiaj wie jak wygląda owo ziarno.
;-)
pozdr. Jerzy
|