Data: 2006-09-22 06:25:22
Temat: Re: maslo x mix
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Beata Mateuszczyk" <b...@p...gazeta.pl> wrote in message
news:eevv3c$2op$1@inews.gazeta.pl...
> Ludek Vasta wrote:
>
>> Szczerze mowiac, w polskich sklepach te rozne mikselka i miksy maja
>> bardziej ludzace opakowania niz w Czechach, ze czlowiek naprawde musi
>> bardzo uwaznie czytac, czy kupuje extra maslo czy jakis extra mix, ile to
>> wazy, ile % tluszczu to zawiera...
>
> Dla mnie większy problem to sery żółte fałszowane olejem. Czy ktos wie,
> które z polskich serów nie zawierają oleju?
>
> Pozdrawiam
> Bea
Raczej przechowywane w zbyt wysokiej tamperaturze, co przy zawartości
tłuszczu powyżej 40% może powodować jego wypływ na powierzchnię bloku sera
sprawiając wrażenie naolejenia. Inna sprawa - dawniej sery twarde były
parafinowane, dzięki czemu nie psuly się - obecnie, być może, powierzchnię
natryskuje się olejami z konserwantami w tym samym celu - czynność szybsza,
ale dająca gorszą jakość.
|