Data: 2003-09-18 08:07:58
Temat: Re: matka
Od: "Qwax" <...@...Q>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >
> > > Przechowujesz biały ser, chleb i owoce w lodówce przez
tydzień?
> >
> > Akurat zjawisko zwane bialym serem w Szwecji nie
wystepuje,
>
> Ale pamiętasz zapewne, że w Polsce występuje. Również w
postaci twarożku, ze
> śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewkami.
Jak ktoś lubi takie ... przeróbki
Ja tam chleb kupuję dwa razy w tygodniu - fakt wywalczyłem
żeby mi go pieczono a nie grzano pod pierzyną (chleb jest
smaczny i pachnący nawet po tygodniu)
Biały ser robię sam - przez tydzieńs się trzyma (śmietana
zebrana z mleka też) a wymieszać go z dodatkami (jak wyżej)
to chwila.
Sery żółte, masło, kiełbasy (wyłącznie suche -jak chcę wodę
to mam ją w kranie), szynki, boczki - dobrze uwędzone -
kupuję raz na miesiąc (czasami co dwa tygodnie) jak mam
samochód.
Kiełbasy 'miękkie' - kupuję przy okazji kupowania chleba
To naprawdę nie jest takie trudne (ale ja nic nie rozumiem -
jestem sam)
tu chodzi tylko o zakupy (abstrahując od rodziny)
>
> Chleb doskonale sie przechowuje w zamrazarce, uprzednio
> > pokrojony.
>
> Podgrzewany co rano w mikrofali? Jakoś wolę chrupiące
bułeczki.
>
U dziadków wstawało się pół godziny wcześńiej by zdążyć je
przynieść ;-))))
(ale to było dawno i ...)
> > Owoce tez w lodowce - w odpowiedniej temperaturze,
wyzszej niz inne
> > produkty.
>
> Teraz, gdy na każdym straganie kuszą stosy świeżych
wspaniałych owoców i
> warzyw, duszenie ich przez tydzień w lodówce zakrawa na
pornografię.
>
To nie 'pornografia' tylko 'organizacja czasu' a przecież o
tym mówimy.
Pozdraiwam
Qwax
|