Data: 2005-03-14 21:46:38
Temat: Re: menu wielkanocne
Od: " " <i...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Coz,ja podobnie jak w wielu domach tradycyjnie szykuje zurek,biala
kielbase,jajka pod roznymi postaciami,baby i mazurki i wedliny.Ale poniewaz
szynki i kielbasy sie przejadly robie pasztet,pieczona karkowke,zwijany
boczek,obowiazkowo boczek wedzony .Przebojem Swiat sa rolady,kiedys z
kurczaka teraz wole robic z udzca indyka.Mozna ja podac na cieplo z
sosem.Przepis na rolade:kupuje udziec z indyka bez kosci i skory,20 dkg
mielonego miesa z lopatki lub mieszane,cebula.Udziec rozkladam na deseczce,
sole,pieprze i nakladam na to przygotowane mieso mielone/ tak jak na
kotlety mielone tylko dodaje natke pietruszki albo czosnek albo cebule- mam
wtedy roladki o roznych smakach/.wszystko zwijam luzno w roladke i obwiazuje
sznurkiem jak miesa do wedzenia.Polewam sosem sojowym,pieprzem,mozna innymi
przyprawami i pieke w piekarniku w zaroodpornym naczyniu okolo 40 min.Na
zimno sa wspaniale.Polecam. Hanka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|