Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media
.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
1.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: miód
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <imkhcv$im2$1@node2.news.atman.pl>
<4d8dd8f9$0$2454$65785112@news.neostrada.pl> <imkoh8$2aq$2@news.onet.pl>
<4d8dfc03$0$2448$65785112@news.neostrada.pl>
<1hx589nev2yhy$.y5z17m6qq8rg.dlg@40tude.net>
<4d8e080f$0$2489$65785112@news.neostrada.pl>
<dwxlxr3m7pfm$.10br6d8jjx72a.dlg@40tude.net> <imlavt$h2b$2@news.onet.pl>
<v1xysekipvrj$.1e712u7jq7hqm$.dlg@40tude.net> <imle9a$a6$1@news.onet.pl>
<12j46ydz5rmqi$.1u5oqxy115r6d.dlg@40tude.net>
<ua7ontmb8u6r.7xooitxb7vpo$.dlg@40tude.net>
<8...@m...uni-berlin.de>
<1xqi0frxezm8a$.dk5qk8ro6acx$.dlg@40tude.net>
<8...@m...uni-berlin.de>
Date: Sat, 26 Mar 2011 23:48:19 +0100
Message-ID: <4aw2mvcfrp4v.1ie1zyk6cl9mp$.dlg@40tude.net>
Lines: 103
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.247.203
X-Trace: 1301179718 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2460 79.185.247.203:53379
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335395
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 26 Mar 2011 23:36:59 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 22:44:34 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 20:28:49 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 20:20:13 +0100, Zakarm napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2011-03-26 19:25, Ikselka pisze:
>>>>>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 19:24:00 +0100, Zakarm napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>>> Do mojego ojca po miód przyjeżdżano z najdalszych krańców Polski,
>>>>>>>>> nawet przyjeżdżali panowie czarną Wołgą, z Warszawy, z KC 33333-)
>>>>>>>>> Miód u mego ojca ZAWSZE krystalizował, każdy. To był prawdziwy
>>>>>>>>> miód, latami ci sami ludzie kupowali u ojca.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Kazdy krystalizuje ale nie po 1 roku
>>>>>>>
>>>>>>> Powinien wcześniej.
>>>>>>>
>>>>>>>> i nie w beczce 200 litrowej.
>>>>>>>
>>>>>>> Dlaczego? Jaka to różnica? Co Ty mówisz.
>>>>>>> Beczki 200-litrowe też znam. Ojciec w takich miód odstawiał,
>>>>>>> ocynkowane były.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> I wlasnie dlatego zastanawiam sie dlaczego piszesz ze nie moze miod 10
>>>>>> lat wytrzymac w piwnicy nie skrystalizowany w takowej beczce .
>>>>>
>>>>> Bo ojcu zawsze krystalizował.
>>>>
>>>> ...i oczywiście według Ciebie to źle i nie powinien :->
>>>
>>> Bo piszesz bzdury. Kiedy miód się krystalizuje zależy przede wszystkiem
>>> od stosunku fruktozy do glukozy w miodzie. I taki spadziowy z drzew
>>> iglastych może parę lat pozostawać płynnym.
>>
>>
>> Nie, nie piszę bzdur - wiem, o czym piszę.
>> Miód spadziowy też krystalizuje.
>> Nie mam zamiaru kopac się z koniem, a zainteresowanym polecam temat na
>> forum:
>> http://free4web.pl/3/2,52530,79670,6307449,0,Thread.
html#6307570
>
> Też, ale nie tak szybko i NAPRAWDĘ może to trwać lata. Koniem nie jestem i z
> tobą nie mam zamiaru się kopać. Spadziowe też są różne, dlatego napisałem o
> spadziowych z drzew iglastych. Może twój ojciec miał inne miody. Niektóre
> krystalizują bardzo szybko.
Ale krystalizują WSZYSTKIE.
A jeśli nie, to...
http://free4web.pl/3/2,52530,79670,5930836,0,Thread.
html#5943383
"> Niesłusznie na tym forum najeżdża się na miód
> chiński. Jest to bardzo trwały miód. W gościach
> widziałem takowy wielokwiat co to ma ponad trzy
> lata i ani śladu krystalizacji! A co ja mam w
> mojej pasiece - po paru miesiącach to w ten miód
> gwoździa nie można wbić i jak czegoś takiego
> używać? A ten ładnie nabiera się łyżeczką po
> kilku latach... I wcale nie ma problemu z
> robieniem z tego miodu pitnego. Nie ma potrzeby,
> już po dwóch degustacyjnych łyżeczkach byłem
> lekko zadżumiony. Przykro mi, ale niestety nie
> mogę podać producenta. Wiem, że wiele osób byłoby
> tym żywotnie zainteresowanych. Nie, nie z powodów
> prawnych, po prostu ten miód zachował swoje
> właściwości, a etykieta nie.
Wiesz jjb zacząłem czytać Twój post i nie spojrzałem w pierwszej chwili na
to że to Ty-stały uzytkownik tylko zacząłem czytać tekst i od razu
pomyślałem sobie, że to kolejny post tego gościa (co to go Mirage Bęcwałem
nazwał), co wyśmiewa polskich pszczelarzy, miód spadziowy tudzież wychwala
"Prezydęta", a teraz niby zebrało mu się na opiewanie miodu chińskiego, a
to jednak po chwili okazało się, że to Ty.
Kazdy miód ulega krystalizacji wcześniej czy później i wcale nie
przeświadcza to o jego wartości. Te miody, które przez okres kilku lat nie
krystalizują muszą byc czyms spaprane albo poprostu poddane zabiegom
antykrystalizacyjnym-podgrzewanie, mieszanie czy tam cos jeszcze i wcale
nie oznacza ze sa lepsze od tych ktore nie są poddawane tym zabiegom i się
skrystalizowały. Na ten przykład ostatnio kupowałem kilka miodów
pochodzących z Barci Swiętokszyskiej czy coś takiego(z tamtego roku) i one
nie mają nawet śladu krystalizacji-oczywiście trudno podejrzewać ze są
zafałszowane ale poprostu zostały poddane dopuszczalnym zabiegom
przeciwkrystalizacyjnym. Nic szczególnego.
Trzeba sie bardzo natrudzić, żeby miód po zlaniu do słoików i bez
dodatkowych zabiegów zaczynał krystalizować dopiero po 1-1,5 roku (akacjowy
krystalizuje najpóźniej). Warunek jest jeden: miód musi być bardzo
dokładnie oczyszczony z wszelkich nawet najmniejszych stałych
zanieczyszczeń (fazy stałej), które stanowią zarodki dla krystalizacji
każdego miodu. Oczywiście nie tylko one powodują jego krystalizację, a na
czym polega krystalizacja nie będe się rozpisywał-jest to wcale nie takie
proste zjawisko fizyczne.
Tak więc nie ma co się zachwycać miodem chinskim z chloramfenikolem (czy
cos takiego) i go zajadać tylko brać się do roboty za produkcje własnego,
polskiego miodu."
Co kończy temat, ostatecznie.
|