Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia miód Re: miód

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: miód

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media
.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
1.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: miód
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <imkhcv$im2$1@node2.news.atman.pl>
<4d8dd8f9$0$2454$65785112@news.neostrada.pl> <imkoh8$2aq$2@news.onet.pl>
<4d8dfc03$0$2448$65785112@news.neostrada.pl>
<1hx589nev2yhy$.y5z17m6qq8rg.dlg@40tude.net>
<4d8e080f$0$2489$65785112@news.neostrada.pl>
<dwxlxr3m7pfm$.10br6d8jjx72a.dlg@40tude.net> <imlavt$h2b$2@news.onet.pl>
<v1xysekipvrj$.1e712u7jq7hqm$.dlg@40tude.net> <imle9a$a6$1@news.onet.pl>
<12j46ydz5rmqi$.1u5oqxy115r6d.dlg@40tude.net>
<ua7ontmb8u6r.7xooitxb7vpo$.dlg@40tude.net>
<8...@m...uni-berlin.de>
<1xqi0frxezm8a$.dk5qk8ro6acx$.dlg@40tude.net>
<8...@m...uni-berlin.de>
Date: Sat, 26 Mar 2011 23:48:19 +0100
Message-ID: <4aw2mvcfrp4v.1ie1zyk6cl9mp$.dlg@40tude.net>
Lines: 103
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.247.203
X-Trace: 1301179718 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2460 79.185.247.203:53379
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335395
Ukryj nagłówki

Dnia Sat, 26 Mar 2011 23:36:59 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 22:44:34 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 20:28:49 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 20:20:13 +0100, Zakarm napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2011-03-26 19:25, Ikselka pisze:
>>>>>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 19:24:00 +0100, Zakarm napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>>> Do mojego ojca po miód przyjeżdżano z najdalszych krańców Polski,
>>>>>>>>> nawet przyjeżdżali panowie czarną Wołgą, z Warszawy, z KC 33333-)
>>>>>>>>> Miód u mego ojca ZAWSZE krystalizował, każdy. To był prawdziwy
>>>>>>>>> miód, latami ci sami ludzie kupowali u ojca.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Kazdy krystalizuje ale nie po 1 roku
>>>>>>>
>>>>>>> Powinien wcześniej.
>>>>>>>
>>>>>>>> i nie w beczce 200 litrowej.
>>>>>>>
>>>>>>> Dlaczego? Jaka to różnica? Co Ty mówisz.
>>>>>>> Beczki 200-litrowe też znam. Ojciec w takich miód odstawiał,
>>>>>>> ocynkowane były.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> I wlasnie dlatego zastanawiam sie dlaczego piszesz ze nie moze miod 10
>>>>>> lat wytrzymac w piwnicy nie skrystalizowany w takowej beczce .
>>>>>
>>>>> Bo ojcu zawsze krystalizował.
>>>>
>>>> ...i oczywiście według Ciebie to źle i nie powinien :->
>>>
>>> Bo piszesz bzdury. Kiedy miód się krystalizuje zależy przede wszystkiem
>>> od stosunku fruktozy do glukozy w miodzie. I taki spadziowy z drzew
>>> iglastych może parę lat pozostawać płynnym.
>>
>>
>> Nie, nie piszę bzdur - wiem, o czym piszę.
>> Miód spadziowy też krystalizuje.
>> Nie mam zamiaru kopac się z koniem, a zainteresowanym polecam temat na
>> forum:
>> http://free4web.pl/3/2,52530,79670,6307449,0,Thread.
html#6307570
>
> Też, ale nie tak szybko i NAPRAWDĘ może to trwać lata. Koniem nie jestem i z
> tobą nie mam zamiaru się kopać. Spadziowe też są różne, dlatego napisałem o
> spadziowych z drzew iglastych. Może twój ojciec miał inne miody. Niektóre
> krystalizują bardzo szybko.

Ale krystalizują WSZYSTKIE.
A jeśli nie, to...
http://free4web.pl/3/2,52530,79670,5930836,0,Thread.
html#5943383

"> Niesłusznie na tym forum najeżdża się na miód
> chiński. Jest to bardzo trwały miód. W gościach
> widziałem takowy wielokwiat co to ma ponad trzy
> lata i ani śladu krystalizacji! A co ja mam w
> mojej pasiece - po paru miesiącach to w ten miód
> gwoździa nie można wbić i jak czegoś takiego
> używać? A ten ładnie nabiera się łyżeczką po
> kilku latach... I wcale nie ma problemu z
> robieniem z tego miodu pitnego. Nie ma potrzeby,
> już po dwóch degustacyjnych łyżeczkach byłem
> lekko zadżumiony. Przykro mi, ale niestety nie
> mogę podać producenta. Wiem, że wiele osób byłoby
> tym żywotnie zainteresowanych. Nie, nie z powodów
> prawnych, po prostu ten miód zachował swoje
> właściwości, a etykieta nie.

Wiesz jjb zacząłem czytać Twój post i nie spojrzałem w pierwszej chwili na
to że to Ty-stały uzytkownik tylko zacząłem czytać tekst i od razu
pomyślałem sobie, że to kolejny post tego gościa (co to go Mirage Bęcwałem
nazwał), co wyśmiewa polskich pszczelarzy, miód spadziowy tudzież wychwala
"Prezydęta", a teraz niby zebrało mu się na opiewanie miodu chińskiego, a
to jednak po chwili okazało się, że to Ty.
Kazdy miód ulega krystalizacji wcześniej czy później i wcale nie
przeświadcza to o jego wartości. Te miody, które przez okres kilku lat nie
krystalizują muszą byc czyms spaprane albo poprostu poddane zabiegom
antykrystalizacyjnym-podgrzewanie, mieszanie czy tam cos jeszcze i wcale
nie oznacza ze sa lepsze od tych ktore nie są poddawane tym zabiegom i się
skrystalizowały. Na ten przykład ostatnio kupowałem kilka miodów
pochodzących z Barci Swiętokszyskiej czy coś takiego(z tamtego roku) i one
nie mają nawet śladu krystalizacji-oczywiście trudno podejrzewać ze są
zafałszowane ale poprostu zostały poddane dopuszczalnym zabiegom
przeciwkrystalizacyjnym. Nic szczególnego.
Trzeba sie bardzo natrudzić, żeby miód po zlaniu do słoików i bez
dodatkowych zabiegów zaczynał krystalizować dopiero po 1-1,5 roku (akacjowy
krystalizuje najpóźniej). Warunek jest jeden: miód musi być bardzo
dokładnie oczyszczony z wszelkich nawet najmniejszych stałych
zanieczyszczeń (fazy stałej), które stanowią zarodki dla krystalizacji
każdego miodu. Oczywiście nie tylko one powodują jego krystalizację, a na
czym polega krystalizacja nie będe się rozpisywał-jest to wcale nie takie
proste zjawisko fizyczne.
Tak więc nie ma co się zachwycać miodem chinskim z chloramfenikolem (czy
cos takiego) i go zajadać tylko brać się do roboty za produkcje własnego,
polskiego miodu."

Co kończy temat, ostatecznie.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
26.03 Aicha
26.03 Ikselka
27.03 le fourmi
27.03 le fourmi
27.03 Aicha
27.03 Ikselka
27.03 Zakarm
27.03 Ikselka
27.03 Witek
27.03 lamia
28.03 jureq
28.03 Ikselka
28.03 Diabełson
28.03 Ikselka
28.03 Diabełson
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem