Data: 2011-03-26 22:36:59
Temat: Re: miód
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka wrote:
> Dnia Sat, 26 Mar 2011 22:44:34 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 20:28:49 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 20:20:13 +0100, Zakarm napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2011-03-26 19:25, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 19:24:00 +0100, Zakarm napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>>> Do mojego ojca po miód przyjeżdżano z najdalszych krańców Polski,
>>>>>>>> nawet przyjeżdżali panowie czarną Wołgą, z Warszawy, z KC 33333-)
>>>>>>>> Miód u mego ojca ZAWSZE krystalizował, każdy. To był prawdziwy
>>>>>>>> miód, latami ci sami ludzie kupowali u ojca.
>>>>>>>
>>>>>>> Kazdy krystalizuje ale nie po 1 roku
>>>>>>
>>>>>> Powinien wcześniej.
>>>>>>
>>>>>>> i nie w beczce 200 litrowej.
>>>>>>
>>>>>> Dlaczego? Jaka to różnica? Co Ty mówisz.
>>>>>> Beczki 200-litrowe też znam. Ojciec w takich miód odstawiał,
>>>>>> ocynkowane były.
>>>>>
>>>>>
>>>>> I wlasnie dlatego zastanawiam sie dlaczego piszesz ze nie moze miod 10
>>>>> lat wytrzymac w piwnicy nie skrystalizowany w takowej beczce .
>>>>
>>>> Bo ojcu zawsze krystalizował.
>>>
>>> ...i oczywiście według Ciebie to źle i nie powinien :->
>>
>> Bo piszesz bzdury. Kiedy miód się krystalizuje zależy przede wszystkiem
>> od stosunku fruktozy do glukozy w miodzie. I taki spadziowy z drzew
>> iglastych może parę lat pozostawać płynnym.
>
>
> Nie, nie piszę bzdur - wiem, o czym piszę.
> Miód spadziowy też krystalizuje.
> Nie mam zamiaru kopac się z koniem, a zainteresowanym polecam temat na
> forum:
> http://free4web.pl/3/2,52530,79670,6307449,0,Thread.
html#6307570
Też, ale nie tak szybko i NAPRAWDĘ może to trwać lata. Koniem nie jestem i z
tobą nie mam zamiaru się kopać. Spadziowe też są różne, dlatego napisałem o
spadziowych z drzew iglastych. Może twój ojciec miał inne miody. Niektóre
krystalizują bardzo szybko.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|