Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!plix.pl!newsfeed
1.plix.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!fu-
berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: miód
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Date: Sat, 26 Mar 2011 23:36:59 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 56
Message-ID: <8...@m...uni-berlin.de>
References: <imkhcv$im2$1@node2.news.atman.pl>
<4d8dd8f9$0$2454$65785112@news.neostrada.pl> <imkoh8$2aq$2@news.onet.pl>
<4d8dfc03$0$2448$65785112@news.neostrada.pl>
<1hx589nev2yhy$.y5z17m6qq8rg.dlg@40tude.net>
<4d8e080f$0$2489$65785112@news.neostrada.pl>
<dwxlxr3m7pfm$.10br6d8jjx72a.dlg@40tude.net> <imlavt$h2b$2@news.onet.pl>
<v1xysekipvrj$.1e712u7jq7hqm$.dlg@40tude.net> <imle9a$a6$1@news.onet.pl>
<12j46ydz5rmqi$.1u5oqxy115r6d.dlg@40tude.net>
<ua7ontmb8u6r.7xooitxb7vpo$.dlg@40tude.net>
<8...@m...uni-berlin.de>
<1xqi0frxezm8a$.dk5qk8ro6acx$.dlg@40tude.net>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
loI1D/PSW5elsia8etfBuAihJzdTnB+oOejyB0xntzAUcJkSq/iqXbhtoY
Cancel-Lock: sha1:TYHjwMay1vpUzXFBV7zuoUrn9NQ=
User-Agent: KNode/4.4.10
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335394
Ukryj nagłówki
Ikselka wrote:
> Dnia Sat, 26 Mar 2011 22:44:34 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 20:28:49 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 20:20:13 +0100, Zakarm napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2011-03-26 19:25, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 19:24:00 +0100, Zakarm napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>>> Do mojego ojca po miód przyjeżdżano z najdalszych krańców Polski,
>>>>>>>> nawet przyjeżdżali panowie czarną Wołgą, z Warszawy, z KC 33333-)
>>>>>>>> Miód u mego ojca ZAWSZE krystalizował, każdy. To był prawdziwy
>>>>>>>> miód, latami ci sami ludzie kupowali u ojca.
>>>>>>>
>>>>>>> Kazdy krystalizuje ale nie po 1 roku
>>>>>>
>>>>>> Powinien wcześniej.
>>>>>>
>>>>>>> i nie w beczce 200 litrowej.
>>>>>>
>>>>>> Dlaczego? Jaka to różnica? Co Ty mówisz.
>>>>>> Beczki 200-litrowe też znam. Ojciec w takich miód odstawiał,
>>>>>> ocynkowane były.
>>>>>
>>>>>
>>>>> I wlasnie dlatego zastanawiam sie dlaczego piszesz ze nie moze miod 10
>>>>> lat wytrzymac w piwnicy nie skrystalizowany w takowej beczce .
>>>>
>>>> Bo ojcu zawsze krystalizował.
>>>
>>> ...i oczywiście według Ciebie to źle i nie powinien :->
>>
>> Bo piszesz bzdury. Kiedy miód się krystalizuje zależy przede wszystkiem
>> od stosunku fruktozy do glukozy w miodzie. I taki spadziowy z drzew
>> iglastych może parę lat pozostawać płynnym.
>
>
> Nie, nie piszę bzdur - wiem, o czym piszę.
> Miód spadziowy też krystalizuje.
> Nie mam zamiaru kopac się z koniem, a zainteresowanym polecam temat na
> forum:
> http://free4web.pl/3/2,52530,79670,6307449,0,Thread.
html#6307570
Też, ale nie tak szybko i NAPRAWDĘ może to trwać lata. Koniem nie jestem i z
tobą nie mam zamiaru się kopać. Spadziowe też są różne, dlatego napisałem o
spadziowych z drzew iglastych. Może twój ojciec miał inne miody. Niektóre
krystalizują bardzo szybko.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|