Data: 2011-03-26 22:19:23
Temat: Re: miód
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 26 Mar 2011 22:44:34 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 20:28:49 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 20:20:13 +0100, Zakarm napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2011-03-26 19:25, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Sat, 26 Mar 2011 19:24:00 +0100, Zakarm napisał(a):
>>>>>
>>>>>>> Do mojego ojca po miód przyjeżdżano z najdalszych krańców Polski,
>>>>>>> nawet przyjeżdżali panowie czarną Wołgą, z Warszawy, z KC 33333-)
>>>>>>> Miód u mego ojca ZAWSZE krystalizował, każdy. To był prawdziwy miód,
>>>>>>> latami ci sami ludzie kupowali u ojca.
>>>>>>
>>>>>> Kazdy krystalizuje ale nie po 1 roku
>>>>>
>>>>> Powinien wcześniej.
>>>>>
>>>>>> i nie w beczce 200 litrowej.
>>>>>
>>>>> Dlaczego? Jaka to różnica? Co Ty mówisz.
>>>>> Beczki 200-litrowe też znam. Ojciec w takich miód odstawiał, ocynkowane
>>>>> były.
>>>>
>>>>
>>>> I wlasnie dlatego zastanawiam sie dlaczego piszesz ze nie moze miod 10
>>>> lat wytrzymac w piwnicy nie skrystalizowany w takowej beczce .
>>>
>>> Bo ojcu zawsze krystalizował.
>>
>> ...i oczywiście według Ciebie to źle i nie powinien :->
>
> Bo piszesz bzdury. Kiedy miód się krystalizuje zależy przede wszystkiem od
> stosunku fruktozy do glukozy w miodzie. I taki spadziowy z drzew iglastych
> może parę lat pozostawać płynnym.
Nie, nie piszę bzdur - wiem, o czym piszę.
Miód spadziowy też krystalizuje.
Nie mam zamiaru kopac się z koniem, a zainteresowanym polecam temat na
forum:
http://free4web.pl/3/2,52530,79670,6307449,0,Thread.
html#6307570
EOT
|