« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-29 10:52:28
Temat: miso samoróbasiema,
czy ktoś ma doświadczena jakiekolwiek w robieniu domowego miso? skąd wziąć
"koji"?
wojmat
--
----------------------------------------------------
--------------
lubisz dobre rzeczy? zajrzyj do bazy wege-przepisów z wyszukiwarką
Puszatkowa Książka Kucharska Kazały: http://gotuj.wege.spinacz.pl
strona grupy news ircx.pl.polskavege http://www.polskavege.ircx.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-02 13:03:35
Temat: Re: miso samoróbaWitam
nie pomoge jednak, ale zadam jedno wscibskie pytanie-czy ktos bawi sie w
kuchnie japonska. Jesli tak to milo mi bedzie podzielic sie wrazeniami. O
twoje miso pytalam we wszystkich sklepach w jakich dotychczas sie
zaopatrywalam , ale nikt mi nie pomogl.
Powodzenia
Użytkownik :::wojmat::: <w...@g...NOSPAM.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> siema,
> czy ktoś ma doświadczena jakiekolwiek w robieniu domowego miso? skąd wziąć
> "koji"?
>
> wojmat
> --
> ----------------------------------------------------
--------------
> lubisz dobre rzeczy? zajrzyj do bazy wege-przepisów z wyszukiwarką
> Puszatkowa Książka Kucharska Kazały: http://gotuj.wege.spinacz.pl
> strona grupy news ircx.pl.polskavege http://www.polskavege.ircx.pl
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 13:16:39
Temat: Re: miso samoróba
maja <k...@3...com.pl> w wiadomości news:8ra0io$93p$1@news.tpi.pl
napisał(a):
> Witam
> nie pomoge jednak, ale zadam jedno wscibskie pytanie-czy ktos bawi sie w
> kuchnie japonska. Jesli tak to milo mi bedzie podzielic sie wrazeniami.
jeszcze nie. zamierzam :-)
> O twoje miso pytalam we wszystkich sklepach w jakich dotychczas sie
> zaopatrywalam , ale nikt mi nie pomogl.
bóg zapłać za dobre chęci
wojmat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 13:29:43
Temat: Re: miso samoróba> > O twoje miso pytalam we wszystkich sklepach w jakich dotychczas sie
> > zaopatrywalam , ale nikt mi nie pomogl.
Złośliwe te baby :)
Moi rodzice zrobili tak, że kupili świniaka, wzięli schabik, szynkę i trochę
karkówki a resztę dali znajomemu masarzowi - kiełbasa polska pieczone miała
zbyt dużo gorczycy, ale reszta była super.
Nie wiem co to jest to "koji". Ale jak chcesz świniaka to nie ma sprawy -
szwagier ma chodowlę - najlepsze sztuki są 100 kilowe - ceny konkretnej nie
znam - circa 3,5-4 za kilo.
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 13:41:06
Temat: Re: miso samoróba
ostry <o...@e...com.pl> w wiadomości news:8ra2k6$jvi$1@flis.man.torun.pl
napisał(a):
> > > O twoje miso pytalam we wszystkich sklepach w jakich dotychczas sie
> > > zaopatrywalam , ale nikt mi nie pomogl.
>
> Złośliwe te baby :)
>
> Moi rodzice zrobili tak, że kupili świniaka [...]
:-) / :-(
m i s o [em i es o]-japońska pasta-przyprawa ze sfermentowanej soi i ew.
pszenicy
wojmat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 13:49:04
Temat: Re: miso samoróba> > Moi rodzice zrobili tak, że kupili świniaka [...]
>
> :-) / :-(
>
> m i s o [em i es o]-japońska pasta-przyprawa ze sfermentowanej soi i ew.
> pszenicy
Ale sie ubwawiłem :)))
Myślałem że mięso :)
To przepraszam też złośliwe baby :)))
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-02 19:11:51
Temat: Re: miso samoróbaOn Mon, 2 Oct 2000 15:03:35 +0200, "maja" <k...@3...com.pl> wrote:
>Witam
>nie pomoge jednak, ale zadam jedno wscibskie pytanie-czy ktos bawi sie w
>kuchnie japonska. Jesli tak to milo mi bedzie podzielic sie wrazeniami. O
Ja sie bawie - ale poniewaz mieszkam w San Diego to ze znalezieniem
skladnikow nie mam klopotu... ;-)
Art.(Gruby )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-03 10:47:49
Temat: Re: miso samoróbaPrzeprosiny przyjete,
ale na pocztku zupelnie nie wiedzialam gdzie zrobilam blad.......
Gratuluje skojarzen......tez sie ubawilam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-03 13:56:17
Temat: Re: miso samoróba
Użytkownik :::wojmat::: <w...@g...NOSPAM.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> siema,
> czy ktoś ma doświadczena jakiekolwiek w robieniu domowego miso? skąd wziąć
> "koji"?
sprawdze w ksiazce na wszelki wypadek, ale o ile przepis na tofu widzilam
(nawet na tej grupie) to na miso niesyety nie.... Nie widzilam tez miso w
zadnym sklepie....
Jaki jedyna wskazowke moge podac jedynie, ze niektore warszawskie japonskie
restauracje sprzedaja (tez niektore oczywiscie) produkty niedostepne w inny
sposob. Niestety, na wycieczke do W-wy po iso czy nori mnie nie stac..
Co do innych skladnikow niezbednych w kuchni azjatyckiej, to ostatnio - w
Gdyni przynajmniej - pojawily sie produkty typu mirin, ocet ryzowy, sos
ostrygowy i teriyaki, tofu (niestety juz twarde). mozna tez kupic dobry ryz,
niestety, nie japonski
Ogolnie latwiej jest zdecydowanie z potrawami udajacymi chinskie - niz
japonskie - wiekszosc przyraw mozna juz w miare spokojnie kupic w sklepach
Ean
--
----------------------------------------------------
------------------
Tsubame mi no Nawet dla jaskolek
Utsukushiki ten Piekne jest niebo
Shunten Purpurowych oblokow
----------------------------------------------------
------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-03 14:10:06
Temat: Re: miso samoróba
O jak fajnie......
ale w naszych rodzimych sklepach nie jest tak okrutnie zle: mozna dostac
calkiem przyzwoite nori, super ryz do suschi. Oczywiscie gorzej ze swiezymi
rybami (nigdy nie wiadomo czy panienka je sprzedajace mowiac, ze sa swieze
ma na mysli okres czasu 2 tygodni !!!!!!), a te uwielbiam. Dlatego
ograniczam sie do przyzadzania "futo-makow" (sorry za pisownie, ale wiesz o
co mi chodzi).
Zazdroszcze Ci tak naprawde tylko jednego: tutaj nie mozna dostac, nazwijmy
to-zastawy. A jesli juz jest to po jakis obrzydliwych cenach.
Pozdrawiam San Diego
>
> Ja sie bawie - ale poniewaz mieszkam w San Diego to ze znalezieniem
> skladnikow nie mam klopotu... ;-)
>
> Art.(Gruby )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |