Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.pionie
r.net.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mleko UHT[ot sie zrobiło;-)]
Date: Wed, 28 Sep 2005 13:58:49 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <dhe0ae$ckq$1@inews.gazeta.pl>
References: <3...@n...onet.pl> <4335333a$1@news.home.net.pl>
<dh5sk8$10uq$1@main.viknet.pl> <43369160$1@news.home.net.pl>
<dh868k$v0j$1@polsl.gliwice.pl> <1...@c...net>
<dh8plh$5gk$1@polsl.gliwice.pl> <1...@c...net>
<dhav2j$q61$1@polsl.gliwice.pl> <dhb5d1$hi6$1@inews.gazeta.pl>
<1...@c...net> <dhbc9u$pdh$1@inews.gazeta.pl>
<dhbd3a$hmj$1@atlantis.news.tpi.pl> <dhbedf$6ta$1@inews.gazeta.pl>
<dhdcnt$71p$1@nemesis.news.tpi.pl> <dhdt0d$o3b$1@inews.gazeta.pl>
<dhdtig$gem$1@atlantis.news.tpi.pl> <dhdue9$1pie$1@main.viknet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-76-125.adsl.inetia.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1127908494 12954 213.238.76.125 (28 Sep 2005 11:54:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Sep 2005 11:54:54 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: slodka_cytrynka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:248701
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Przemodar" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dhdue9$1pie$1@main.viknet.pl...
> To się nazywa pamięć wybiórcza. Wyroby te kiedyś były takie same jak
> teraz, albo jeszcze paskudniejsze, bo czekoladopodobne lub mięsopodobne.
No mój drogi, toś jednak się zagalopował. Wedel dziś (sprzedany komu -
dannone?) nie umywa się do tego z czasów komuny. Spytaj może rodziców, jaki
popyt był na jego wyroby za granicą (ludzie dorabiali sie pokaźnych sum
sprzedając je na wycieczkach zagranicznych wraz z kremem niwea). Inne
słodycze też były dobre. Chałwa, blok z czasów komuny - nawet te dzisiejsze
nie przypominaja ich wyglądem, a co do piero smakiem. Szpaki, kukułki,
kapitańskie, pudrówki, ech
Wędliny dziś lepsze i mieso? Leżę pod stołem i drapię pazurami po dywanie ze
śmiechu. Ty to coś, co dziś jest w sklepie nazywasz jeszcze wędliną? Co do
masowych produktów z tamtych czasów miesnych się nie wypowiem, bo nie
pamietam wszystkiego, ale smak prawdziwej wędliny mam jeszcze w pamięci.
Nawet zwykła konserwa gdy była otworzona wydzielała taki aromat, ze będąc
przed drzwiami domu ją czułam i robiłam sie głodna. Szynka - marzenie - to
nic, że może się udało ją 2 razy w roku kupić po ciężkich bojach. Dziś nawet
trudno spotkać przyzwoite swojskie wyroby. Bo wszystko jest pędzone na
antybiotykach, jakichś dziwnych ekonomicznych paszach i w wędlinę leją tony
wody. Zresztą czego oni tam nie wkładają żeby było ekonomiczniej.
> Po prostu pamiętamy te lepsze rzeczy z przeszłości albo ją wybielamy - tak
> już pamięć funkcjonuje.
Taaaaaaaaa, zapewne. Oczywiście te wszystkie konserwanty, żywność
przetworzona, antybiotyki, substancje zagęszczające i nawilżanie wędlin i
inne taktyki obniżenia kosztów produkcji- to nasze urojenia. Weź się nie
ośmieszaj chociaż publicznie. Ale wybaczam cię, widać młody jeszcze jesteś.
Pozdrawiam,
Akulka
|