Data: 2012-02-14 19:49:23
Temat: Re: mleko a śmietanka
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Też jestem ciekawa i mam więcej pytań.
Produkty mleczne są bardzo urozmaicone.
Interesuje mnie czego w czym jest dużo i mało w zestawieniu:
kazeina mleka, laktoza, wapń, tłuszcze nasycone, nienasycone,
wielo.nienasycone, ciężar właściwy tłuszczu, woda, konserwanty np. aldehydy
podobno dodawane do jogurtu....(czy tylko).
__w:
mleku 0% tłuszczu, 2% tłuszczu, 3,6% tłuszczu,
mleku zagęszczonym,
śmietanie 10%, 12%, 18%, 30%,
maśle, maślance, serwatce,
twarogu tłustym, chudym,
jogurcie, jogurcie owocowym , kefirku, zsiadłym mleku,
serku żułtym , topionym, pleśniowym, pleśniowym twardym, homogenizowanym.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
|