Data: 2012-02-12 02:34:34
Temat: mleko a śmietanka
Od: "lamia" <l...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
lamerskie pytanie, ale jako mało pijąca mleko od dawna, niespecjlanie wiem,
kiedy lepiej stosować w kuchni mleko zagęszczone, a kiedy śmietankę.
w zasadzie głupia sprawa: ...w ogóle nie odróżniam gęstego mleczka od
śmietanki (śmietankę kojarzę z zamierzchłych czasów w zasadzie tylko kwaśną,
a mleko - z woreczka. Potem wszelkie podbieństwo do tego zniknęło - mam
wrażenie, że i to i to zrobione jest z mleka w proszku i jako taki produkt
mleczarski (z proszku) nie jest ani mlekiem ani śmietnką, tylko 'trzecim
wcieleniem'.
Pomijając gust/smak - czy któreś będzie z jakiegoś powodu lepsze do
zastosowania w kuchni - jak zupa, sos, itp?
(które jest trwalsze po otwarciu opakowania? - po otwarciu trudno mi
stwierdzić, czy jest jeszcze świeże, czy już 'coś się tam dzieje'.)
|