Data: 2003-06-28 21:53:30
Temat: Re: mleko i śmietana UHT?
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "Agata N." <a...@p...onet.pl>
> Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
>> NIe mowiac o tym, ze tyjemy nie od tego naturalnego tluszczu, ale od
>> wszelkiego rodzaju zapychaczy, fasfoodow, napojow sztucznych itp.,
>> no i, oczywiscie, nadmiernego obzarstwa :-)
> Zwłaszcza to ostatnie! I ja coś o tym wiem. Ciagle się odchudzam od
> jutra
> ;-) Dziś też nie mogę zacząć, bo będą placki ziemn. z młodych
> kartofelków na
> obiadek, mniam
> :-)))
Przeciez od tego nie mozna utyc :-)))
>
> Nie wiedziałam, że w piekarniach można nabyć zakwas...
Mozna :-)
Na Zurek takze ..
Jak sie chce miec zaraz..
Oczywiscie, to musi byc tradycyjna piekarnia.. nie taka, co to blysk, blysk, bagietki
piecze we francuskich wynalazkach, czyli z
ulepszaczami :(
> Ale zakwas można zrobić samemu w domu. Trzeba mieć razową mąkę żytnią.
> Cztery łyżki mąki wymieszać z wodą, tak, żeby powstała ciapa o
> konsystencji
> śmietany, przykryć dziurkowanym papierem, odstawić w ciepłe miejsce.
> Przemieszać od czasu do czasu. Po 3-4 dniach gotowe.
Musze w koncu sprobowac...
Nie mam nawyku, bo nigdy nie widzialam w domu kiszenia barszczu, czerwonych burakow
takze nie pamietam kiszonych, a barszcz byl
cudowny...
.. dziwne to troche.. ale tak jest...
Moja mama
> produkuje
> pyszne chleby z dodatkami i bez, także bez zakwasu - wtedy pieczywo
> jest
> bardziej bułeczkowe. No i trzeba pamiętać o dodaniu ziemniaków.
No i w tym miejscu bardzo mnie zainteresowalas..!!!
Szybciutko dopowiadaj.. a ja bede uwaznie sluchac :-)
Ja
> niestety
> nie mam cierpliwości, a szkoda. Może jak się skończy ten przeklęty
> remont...
A co sie remontuje???
>
>> A moze zamiast mleka zrobisz w domu jogurt?
> Ale ja nie umiem :-( Tylko nie mówcie nikomu ;-)
> Pozdrawiam serdecznie, Agata.
Prosta sprawa, zadna sztuka..
Gotujesz prawdziwe mleko, do tego dodajesz tluste [najlepiej] mleko w proszku - dwie
lyzki
Mleko stygnie do temperatury 51 stopni - jest cieplesze niz letnie, a chlodniejsze od
cieplego...
proba palcem, jesli nie ma sie termometru :-)
do tego dodaje sie bialy jogurt - tu tez wazne, coby on nie byl sztuczny.. czyli
sprawdzamy sklad na opakowaniu
litr mleka - to maly jogurt - 2 litry mleka - duzy
Mieszamy, zawijamy w gruby recznik, coby to bardzo powoli styglo...
po kilku godzinach mamy gotowy jogurt, ktory przelewamy do slikow lub innych
pojemnikow i wkladamy do lodowki..
Pyyyyyyyyyycha!!!!
a jak chce sie miec owocowy - to wiadomo - dokladamy pokawalkowane owoce + sok - ...
zdrowsze.. na pewno.. od tych ze sklepu...
No to Agato, juz umiesz robic jogurt :-))))
Pozdrowka :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.493 / Virus Database: 292 - Release Date: 2003.06.25
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|