« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-14 07:00:00
Temat: mloda kapustaPrzypominam , ze teraz jest najlepszy czas na jedzenie mlodej kapusty jako
surowki. Bije smakiem pekinska. Kroimy w paski i polewamy winegrettem albo
doprawiamy majonezem i wycisnietym czosnkiem.Obie wersje sa smakowite
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-14 07:51:44
Temat: Re: mloda kapusta (P)Jola L-L wrote:
> Przypominam , ze teraz jest najlepszy czas na jedzenie mlodej kapusty jako
> surowki. Bije smakiem pekinska. Kroimy w paski i polewamy winegrettem albo
> doprawiamy majonezem i wycisnietym czosnkiem.Obie wersje sa smakowite
Prosty przepis na dobre danie - ni to bigos, ni to kapuśniak, w żadnym
wypadku nie sałatka a smakuje wyśmienicie. Nie podaję dokładnych ilości bo
zawsze robię wg własnego uznania.
Składniki:
- młoda kapusta,
- kiełbasa,
- koncentrat pomiodorwy,
- bulion (np. drobiowy),
- śmietana 18%,
- świeży koperek.
Młodą kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Gotowanie ma
spowodować, że kapusta straci ewentualną gorycz. Po zagotowaniu wodę
odlewamy, a kapustę zalewamy bulionem. Niezbyt dużo - nie gotujemy zupy.
Bulionu ma byc tyle, żeby kapusta mogła się dusić i nie przypalać. Do
duszącej się kapusty dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dusimy całość
jeszcze chwilę, pod koniec dodajemy łyżkę (wg uznania) koncentratu
pomidorowego i doprawiamy śmietaną. Znowy chwilę dusimy i na samym końcu
dosypujemy dużą ilość świeżego koperku.
Robi się bardzo prosto i jest naprawdę niezłe.
Pozdrowienia
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 18:20:04
Temat: Re: mloda kapusta
Użytkownik "Jola L-L" <j...@p...interia.pl> napisał w wiadomości
news:abqcog$rtf$1@news.tpi.pl...
> Przypominam , ze teraz jest najlepszy czas na jedzenie mlodej kapusty jako
> surowki. Bije smakiem pekinska. Kroimy w paski i polewamy winegrettem albo
> doprawiamy majonezem i wycisnietym czosnkiem.Obie wersje sa smakowite
>
> Jola L-L
>
Jolus, z nieba mi spadlas kobieto!
juz wiem jaka surowke zrobie jutro do kurczaka:))))
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-15 00:02:57
Temat: Re: mloda kapusta (P)...
> Składniki:
> - młoda kapusta,
> - kiełbasa,
> - koncentrat pomiodorwy,
> - bulion (np. drobiowy),
> - śmietana 18%,
> - świeży koperek.
....
> Jarek
Zapomniales jeszcze o startej na duzych oczkach marchewce i posiekanej
cebulce do duszenia... alez to dobre... mozna dodac tez pieczarki, ale
lepiej jakies prawdziwe grzyby. Marzenie...
Bozenka z Wilna :o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-15 07:20:36
Temat: Re: mloda kapusta (P)Bożena wrote:
> Zapomniales jeszcze o startej na duzych oczkach marchewce i posiekanej
> cebulce do duszenia... alez to dobre... mozna dodac tez pieczarki, ale
> lepiej jakies prawdziwe grzyby. Marzenie...
O, o tym nie wiedziałem, ale z pewnością sprubuję następnym razem.
Pozdrowienia
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-15 19:30:57
Temat: Re: mloda kapusta- do Jarka Lecha
Użytkownik MechaGodzilla <m...@n...pl.NOSPAM> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:abrkck$bjq$...@n...tpi.pl...
> Jolus, z nieba mi spadlas kobieto!
> juz wiem jaka surowke zrobie jutro do kurczaka:))))
> Mechcia
no to sie ciesze, ze Cie zainspirowalam
Jola l-L
a jeszcze do Jarka Lecha
[...ciach]
Prosty przepis na dobre danie - ni to bigos, ni to kapuśniak, w żadnym
wypadku nie sałatka a smakuje wyśmienicie. Nie podaję dokładnych ilości bo
zawsze robię wg własnego uznania.
Składniki:
- młoda kapusta,
- kiełbasa [ciach]...
------------------------
zrobilam z malymi modyfikacjami , pycha
nie robilam obrobki wstepnej ( tej o goryczy) tylko od razu z wegeta
no i dodalam odrobine octu i cukru oraz szczypte kminku
robi sie to jedzonko w 5 sekund:))) a jakie smaczne
do ziemniakow na osobnym talerzu
warto sprobowac- to do reszty grupy :))) Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-16 08:24:36
Temat: Re: mloda kapusta- do Jarka LechaJola L-L wrote:
> warto sprobowac- to do reszty grupy :))) Jola L-L
No przecież mówiłem, że pycha :)))) W tygodniu nie bardzo mam czas, ale w
weekend chyba zrobię modyfikację z pieczarkami i marchewką.
Pozdrowienia
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |