Data: 2006-10-13 02:49:17
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: "Han" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:7837959317$20061012215017@ewcia.kloups...
>
> Le jeudi 12 octobre 2006 ŕ 15:37:26, dans
<eglgfa$7r4$1@atlantis.news.tpi.pl> vous écriviez :
>
> >> Dobrze Cie zrozumialem? W Meksyku dodaja oliwy z oliwek do ciasta na
> >> tortille I pozniej je walkuja, tak? I to w dodatku robia je z "maki"
> >> kukurydzianej. Ten Meksyk to gdzie ? <bfg>
>
> >>
> > Dobrze zrozumiałes...
> > Miedzy Nonicm na północy, a Tapachala na południu..
> > Han.
> > Podałam to co kiedys widziałam, i jadłam w okregu Coahula..
>
> Na pewno widziales oliwe z oliwek ?
> --
> Niesz
>
Podałam ten przepis, który mię podano....a nie byłam w kuchni, i nie
widziałam co dodawano...
Ale ta kuchnia należy do bardzo ostrych..
Tradycjnie serwowują czerwone papryczki.
Do każdego posiłku serwowane są " Kukurydziane placki - tortilla." Można je
jeść w przeróżnych postaciach, na przykład z frijoles, podsmażaną lub
gotowaną fasolą. Polecam spróbowania lekkich przekąsek : chilaquiles [frytki
z tortilla z sosem, z żółtym serem] czy guacamole [avocado wymieszany z
cebulą, chile, cytryną i pomidorami], polecam również ceviche [koktajl z
marynowanych owoców morza w soku z cytryny, a wymieszanym z cebulą, chili,
czosnkiem i pomidorami].
A meksykańskim trunkiem jest z liści agawy tequila. Dla przyjezdnych serwuja
margeritę - mieszankę tequili, soku z limony oraz likieru podawaną w dużej
szklance o brzegach zroszonych solą. Radżę ostrożność, nie przesadzać w
popijaniu tych drinków, moje szczęście spotkało kolege z Canada, i dość
szybko się załatwił, zmuszona byłam bawić się za jego hol...ale ubaw miałam
przedni...
No i czekolada i czekolada.
Sin carne..danie bezmięsne, ale polecam uważać, ameba, i unikać sałatek
w niepewnych miejscach, oraz nie przygotowanej wody...
Han...
|