Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Marianna" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: moczka - jak ja robicie?
Date: Mon, 18 Dec 2000 23:30:10 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 40
Message-ID: <91m3cf$bgo$1@news.tpi.pl>
References: <91dpbc$74b$1@news.tpi.pl> <2...@n...onet.pl>
<9...@K...Brywczynski>
NNTP-Posting-Host: pb220.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 977178831 11800 213.76.9.220 (18 Dec 2000 22:33:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Dec 2000 22:33:51 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Subject: Odp: moczka - jak ja robicie?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39311
Ukryj nagłówki
Mieszkam na Sląsku już od wielu lat, jadlam różne moczki, ale najbardziej
smakowo mi odpowiada
ta ktora robi moja sasiadka. Podaję przepis:
M o c z k a
Składniki:1 paczka owoców suszonych ( banany, morele, sliwki bez pestek), 15
dkg piernika (namoczyć na noc , zmiksować), bakalie : orzechy, migdały,
rodzynki, figi,daktyle, 1/4 kostki masła, sok z jednej cytryny, sól,
czekolada- 1 laseczka.
Kompot 1/2 l z agrestu lub winogron, 1/2 l wiśni lub śliwek ( z owocami)
Owoce suszone pokroić i ugotować (10-15 minut), bakalie pokroić i wrzucić do
ugotowanych owoców
i przegotować. następnie dodać zmiksowany piernik i przegotować. Odstawić z
pieca. Na końcu dodać masło, sól, sok z cytryny. Doprawić do smaku cukrem.
Na końcu dodać kompoty z owocami.
Podawać schłodzone.
Smacznego!
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:91e4na.3vvbtqj.1@Konrad.Brywczynski...
> Użytkownik <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:205b.00000004.3a3a795c@newsgate.onet.pl...
> |
> | Przepraszam, ale to chyba inna potrawa. Moczka to jest deser, a nie
żadne
> | selery. Moczka ma konsystencję kisielu z dodatkiem wszystkiego co dobre.
>
> AFAIR w tej książce jest kilka różnych przepisów na moczkę. Chyba nie
jednemu
> psu Burek.
>
>
> --
> K o n r a d J. B r y w c z y ń s k i
> private velvet animal empty t. v.
> they're fishing in the kitchen
> but they haven't caught to me
|