Data: 2000-12-18 22:30:10
Temat: Re: moczka - jak ja robicie?
Od: "Marianna" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mieszkam na Sląsku już od wielu lat, jadlam różne moczki, ale najbardziej
smakowo mi odpowiada
ta ktora robi moja sasiadka. Podaję przepis:
M o c z k a
Składniki:1 paczka owoców suszonych ( banany, morele, sliwki bez pestek), 15
dkg piernika (namoczyć na noc , zmiksować), bakalie : orzechy, migdały,
rodzynki, figi,daktyle, 1/4 kostki masła, sok z jednej cytryny, sól,
czekolada- 1 laseczka.
Kompot 1/2 l z agrestu lub winogron, 1/2 l wiśni lub śliwek ( z owocami)
Owoce suszone pokroić i ugotować (10-15 minut), bakalie pokroić i wrzucić do
ugotowanych owoców
i przegotować. następnie dodać zmiksowany piernik i przegotować. Odstawić z
pieca. Na końcu dodać masło, sól, sok z cytryny. Doprawić do smaku cukrem.
Na końcu dodać kompoty z owocami.
Podawać schłodzone.
Smacznego!
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:91e4na.3vvbtqj.1@Konrad.Brywczynski...
> Użytkownik <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:205b.00000004.3a3a795c@newsgate.onet.pl...
> |
> | Przepraszam, ale to chyba inna potrawa. Moczka to jest deser, a nie
żadne
> | selery. Moczka ma konsystencję kisielu z dodatkiem wszystkiego co dobre.
>
> AFAIR w tej książce jest kilka różnych przepisów na moczkę. Chyba nie
jednemu
> psu Burek.
>
>
> --
> K o n r a d J. B r y w c z y ń s k i
> private velvet animal empty t. v.
> they're fishing in the kitchen
> but they haven't caught to me
|