Data: 2003-06-29 04:07:48
Temat: Re: moj dzem
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: <y...@a...pl>
>
> To ja prosze chociaz o opisowy przepis (albo jakies www?), bo ja
> wogole nie
> wiem jak sie do tego zabrac... mam trzy piekne wisnie w ogrodzie i
> mnostwo
> jabloni, no przeciez to grzech, zeby to gnilo... :-((
> Aga
Czesc Agus :-)
Najprosciej, to zaprosic grupowiczow :-) raz dwa zrobia porzadek z owocami..
Pytanie, gdzie mieszkasz..
CZesc powinnas po prostu sprzedac...
Pytanie jakie to sa jablonie
No i jakie wisnie.. bo wisnia wisni nierowna...
Jablka mozesz nastawic na wino, tylko przydalby sie jakis koles, ktory umialby to
przedestylowac do postaci spirytusowej.. a wowzcas
otrzymasz najwspanialszy trunek swiata...czyli Calvados.. znany z powiesci Remarqua
:-)))
Uwielbiam nadal jego powiesci... a prawdziwy Calvados sni mi sie po nocach...
prawdziwy, czyli pedzony na farmie.. kiedys dane mi
bylo sprobowac :-)
Poza tym w lecie rob szarlotki
Gotuj w niewielkiej ilosci wody ogryzki i skorki jablek.. otrzymasz pektyny, czyli
naturalna galaretke...
Bedac ostatnio w Leclercu widzialam, ze pojawil sie i u nas przyrzad do szybkiego
'obsprawiania', mowiac brzydko, jablek... ja
takowy mam od lat, ale zostal kupiony na targu, kiedy jeszcze przyjedzali masowo
Rosjanie ze swoimi towarami... to taki metalowy,
okragly przyrzad z okrakla dziurka w srodku i od tego koleczka biegna do zewnetrzego
okregu 'szprychy', nazwijmy to [zabraklo mi
wlasciwego slowa]. Caly ten okrag ma dwa uchwyty, czy tez uszy, za ktore trzymamy,
celujac srodkowym koleczkiem na srodek
jablka..naciskamy.. i wychodzi nam ogryzek [bez ogryzania' i jablko podzielone na
czastki.
Zrob kwasna marmolade z jablek... pycha - do jedzenia lyzeczka...
a z wisni to mozna wiele rzeczy.. ale nalezy je wydrylowac [poza tymi, ktore
przeznaczysz na nalewke :-) bo ta powinna miec smak
pestkowy.. ponoc to trucizna bo kwas pruski jest w pestkach, ale ja jakos nigdy sie
nie zatrulam.. a aromat i smak niepowtarzalny...
czyli: konfitury - tu owoce powinny byc cale, czyli nie rogotowane
dzem - tu owoce powinny byc rozgotowane, chocby czesciowo
marmolada.. owoce wrecz przetarte, a najlepiej potraktowane malakserem.. zeby
otrzymac gesta mase..
cukier - w zaleznosci od wlasnego smaku...
Zanim wisnie zalejesz spirytusem, najpierw zasyp jest cukrem i postaw na sloncu..
puszcza sok...
Inny jest sok z takich wisni, a inny jest z sokownika...
O widzisz.. iles owocow mozesz przerobic w sokowniku...
Otrzymujesz pyszne soki ze sladowa iloscia cukru.. gorace zlewasz do butelek i to sie
swietnie przechowuje...
No, chyba dosc na razie.. bo mi slinka cieknie.. a do znajomego ogrodka daleko...
:(((
Smacznego
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.493 / Virus Database: 292 - Release Date: 2003.06.26
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|