Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: monotonna dieta
Date: Thu, 8 Jan 2004 10:33:59 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 39
Message-ID: <btj866$e14$1@inews.gazeta.pl>
References: <1uk1wepf71o5b$.195morhwnkj7q$.dlg@40tude.net>
<btdq6p$53b$1@inews.gazeta.pl> <btea43$cu0$1@news.onet.pl>
<btedjk$su0$1@inews.gazeta.pl> <btekrq$v6$1@news.onet.pl>
<bteltv$d08$1@nemesis.news.tpi.pl> <bteq5d$j95$1@news.onet.pl>
<btgiea$8s1$1@inews.gazeta.pl> <bth21q$60$1@news.onet.pl>
<bth7ri$mcm$1@inews.gazeta.pl> <bth9go$7ao$1@news.onet.pl>
<bthfpl$ris$1@inews.gazeta.pl>
<2...@j...jasien.net>
<bthr5r$jm7$1@inews.gazeta.pl>
<2...@j...jasien.net>
<bti1rh$hev$1@inews.gazeta.pl>
<2...@j...jasien.net>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1073554439 14372 81.210.11.210 (8 Jan 2004 09:33:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Jan 2004 09:33:59 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:28236
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Karolina Matuszewska" <ginger@(isp).pl> napisał w wiadomości
news:2DA8AA784D386E48A4090BA3B1647E1084AF35@jplwant0
03.jasien.net...
> Ale to jest różnica - Ty mówisz o tradycyjnych dietach tamtych regionów, a
> ja o tej słynnej "diecie śródziemnomorskiej", która jest lansowana jako
> panaceum na zło wszelakie. W tej książce jest podkreślone, że DŚ jest
raczej
> sposobem odżywiania się, niż jakąś kulturą żywieniową - m.in. opisana jest
> adaptacja DŚ do polskich warunków. A jak ja patrzę na tą mnogość chleba,
> ziemniaków, ryżu i innych to się zastanawiam, po jakim czasie takiej diety
> łatwiej by mnie było przeskoczyć, niż obejść :> Chyba że gdzieś tkwi jakiś
> kruczek, ale w końcu znam swój organizm - po niczym nie tyję tak szybko,
jak
> właśnie po dużej ilości pieczywa i zbóż.
To może to jest ta różnica, że ona teraz jest skorygowana i przeinaczona.
Ja wtedy (cholera, no nie mogę sobie przypomnieć ile to było temu - parę lat
4-6) raczej nie miałam dostępu do takich opracowań.
Raczej do opisów co tez Ci ludzie tam jedzą.
Nie spotkałam ograniczenia mięsa jako takiego, a raczej zamianę mięs
czerwonych na ryby z niewielka ilością drobiu.
O wędlinach nic nie spotkałam, ale jak tu zrobić kiełbasę z ryby. :)
Mnogości chleba i ziemniaków tez tam nie było, raczej warzywa surowe i
gotowane podawane do mięsa lub sera, czasami trochę chleba do potraw -
faktycznie nie smarowanego masłem, ale maczanego w oliwie. Sery białe (chyba
kozie?) polewane oliwa i doprawiane czosnkiem. Dużo świeżych oliwek - u nas
nie dostępnych, ale była propozycja żeby w ich miejsce jeść orzechy. Wtedy
się nauczyłam sałatę zalewać sosem z oliwy a nie śmietaną.
Jakoś inaczej to wygląda , to co teraz opisujesz.
Może z tą dieta śródziemnomorska jest tak jak z japońską - ktoś przemyślał i
zamienił ryby na ziemniaki z serem. ;-)
Sowa
|