Data: 2002-07-15 08:57:22
Temat: Re: morele - jak wlozyc w sloiki?
Od: "Barbara" <p...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Gośka z Lublina" <g...@w...pl>
> > kurcze, mama była dziś u mnie rano, a ja zapomniałam zapytać. Rzućcie
mnie
> > na stos :(
> > W lekkim syropie, to chyba było tak, że zalewała owoce w słoikach gorąca
> czy
> > ciepła wodą (bo chyba nie zimną, ale sama już nie wiem) wymieszaną z
> > odrobiną cukru, dawała goździka i pasteryzowała (chyba powinno
wystarczyć
> > zwykłe odwrócenie słoika do góry zakrętką, jeśli się zalewa gorąca
wodą )
>
> No tak, ale ile cukru, ile wody, ile pasteryzować - same niewiadome. A tu
> ślinka kapie na stół kap, kap.
> Gośka (Lublin).
>
Ja robilam tak:
przepolowione morele do sloika [wkladac delikatnie, zeby nie pogniesc], to
zasypywalam cukrem [duzo, a nie malo, czyli cale morele zasypane], nastepnie
zalewalam ciepla woda do pelna, zakrecalam lekko i do gara.
Po zawrzeniu + kilka minut wyciagalam, dokrecalam wieczka, odwaracalam do
gory dnem, po ostygnieciu do szafy w spizarce.
Syrop wg mnie powinien byc slodki :-)
Smacznego
barbara
PS
Uzywam sloikow srednich - 0,5 l
|