Data: 2004-03-09 12:34:10
Temat: Re: mozaika i panele
Od: "Marcin Sławicz" <mslawicz@NO_SPAMpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > I drugie pytanie. Co na podłogę w kuchni? Z terakotą mam złe
> > doświadczenia (ściera się, pęka, tłucze, kiedy coś spadnie),
>
> Nieprawda. Ty nie masz złych doświadczeń z terakotą jako taką, tylko
> z jakimś badziewiem położonym przez partacza ;-) Dobra terakota (a
> jeszcze lepiej gres) nie ma prawa się zetrzeć przy normalnym
> uzytkowaniu, a jeśli jest dobrze położona, to o pęknięciach tez nie ma
> mowy o ile nie będziesz po kuchni rzucała 5kg odważnikami, czy
> ważącymi jeszcze trochę więcej żeliwnymi kociołkami po prababci.
Potwierdzam! Terakota lub gres sprawują się w kuchni bardzo dobrze. W kuchni
raz po raz coś spadnie lub się wyleje - przecierasz i już. Jeśli się
martwisz o ścieralność, to nie kupuj jakiegoś badziewia, tylko jakiejś
znanej firmy (4 lub 5 klasę ścieralności, choć 3 też by starczyła). I radzę
kupić w jakieś sprytne wzorki/ciapki/marmurki itp. jeśli nie chcesz co
chwilę latać ze szmatą lub miotłą.
> Nieraz na grupie wypowiadały się osoby twierdzące, że mają panele w
> kuchni i jest OK. Ale wg mnie panel w kuchni to nieporozumienie. Ja
> bym poszukał dobrej jakości płytek gresowych. Zwłaszcza, że można
> kupić gres szkliwiony w naprawdę baaardzo dużej palecie barw i wzorów.
Też obawiałbym się o wodę w przypadku paneli. Mam panele, ale dopiero poza
aneksem kuchennym. Są sposoby, aby ładnie połączyć panele z płytkami.
Pozdrawiam,
Marcin
|