Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mozzarella
Date: Wed, 29 Aug 2001 19:35:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <9mm744$oua$1@news2.tpi.pl>
References: <9lefie$q3n$1@news.tpi.pl> <3...@t...de>
<9lgveq$b7r$1@news.tpi.pl> <9ll11g$kmp$1@news.tpi.pl>
<9lqj39$mlb$1@news.onet.pl> <9lurk0$ecb$1@news.onet.pl>
<9lvuc7$mst$1@news.tpi.pl> <9m14vc$2r1$2@info.cyf-kr.edu.pl>
<9m29s3$5nj$1@news.tpi.pl> <9mbjkv$cso$1@news.tpi.pl>
<9mfvib$i9t$3@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: d2-119.bci.net.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 999202757 25546 195.116.240.119 (30 Aug 2001 20:19:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Aug 2001 20:19:17 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:65126
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Barbara Jarosik" <b...@a...pl> napisał w wiadomości
news:9mfvib$i9t$3@news.tpi.pl...
> Pomijajac to, co sciagnelam od Grupowiczow (uklony, uklony!!!) wciaz
jestem
> w trakcie szukania sensownej pozycji ksiazkowej o wloskiej kuchni...coby
> moje poszukiwania (i testy na mezu) urozmaicic.
> Warzywka, salata, makarony - chetnie w kazdej ilosci, winko wloskie w
> ilosciach pozwalajacych wstac od stolu ;).
> Prawde mowiac ostatnio najczesciej jest to po prostu sosik na bazie
> przetartych pomidorow z czosnkiem i ziolami + makaronik.
Moim zdaniem bardzo dobra jest ksiazka, o ktorej byla mowa na liscie
niedawno "Culinaria. Kuchnie Europy". Czesc poswiecona wloskiej kuchni jest
bardzo solidna, cenie tez sobie " Kuchnie wloska" z serii Encyklopedia
Sztuki Kulinarnej oraz "Przewodnik kulinarny- Wlochy". Ta ostatnia to nie
jest ksiazka kucharska ale zawiera wiele informacji rzetelnych i
sprawdzonych, podrozowalam z nia w te wakacje i musze przyznac, ze dzieki
niej przezylam sporo przyjemnych ( smacznych:) chwil. Wladyslaw Los chwalil
tez kiedys "Wielka kuchnie Wloch" Piccinardiego ale jest nie do dostania
obecnie ( szukalam nawet w antykwariatach).
Kasia L.
|