Data: 2001-08-29 17:35:27
Temat: Re: mozzarella
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara Jarosik" <b...@a...pl> napisał w wiadomości
news:9mfvib$i9t$3@news.tpi.pl...
> Pomijajac to, co sciagnelam od Grupowiczow (uklony, uklony!!!) wciaz
jestem
> w trakcie szukania sensownej pozycji ksiazkowej o wloskiej kuchni...coby
> moje poszukiwania (i testy na mezu) urozmaicic.
> Warzywka, salata, makarony - chetnie w kazdej ilosci, winko wloskie w
> ilosciach pozwalajacych wstac od stolu ;).
> Prawde mowiac ostatnio najczesciej jest to po prostu sosik na bazie
> przetartych pomidorow z czosnkiem i ziolami + makaronik.
Moim zdaniem bardzo dobra jest ksiazka, o ktorej byla mowa na liscie
niedawno "Culinaria. Kuchnie Europy". Czesc poswiecona wloskiej kuchni jest
bardzo solidna, cenie tez sobie " Kuchnie wloska" z serii Encyklopedia
Sztuki Kulinarnej oraz "Przewodnik kulinarny- Wlochy". Ta ostatnia to nie
jest ksiazka kucharska ale zawiera wiele informacji rzetelnych i
sprawdzonych, podrozowalam z nia w te wakacje i musze przyznac, ze dzieki
niej przezylam sporo przyjemnych ( smacznych:) chwil. Wladyslaw Los chwalil
tez kiedys "Wielka kuchnie Wloch" Piccinardiego ale jest nie do dostania
obecnie ( szukalam nawet w antykwariatach).
Kasia L.
|