Data: 2002-05-07 13:33:13
Temat: Re: mozzarella
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > możesz użyć na pizzy, na lasagne.
>
> Waldziu, ale nie jest pewne, jaką ona tę mozarellę dostała, bo jeśli mocno
> białą, taką jak się kupuje w zalewie w woreczkach, to z niej wcale nie
> wychodzi dobra pizza (potwierdzone, kilkoro znajomych pokusiło się i
> stwierdzili jednogłośnie że im wychodzi jakieś wstrętne coś). Zdziwili się
> natomiast, że zaserwowałam im pizzę z mozarellą, ale nico inną, kupowaną
> właśnie na wagę, która doskonale nadaje się do wypieków typu pizza i
> lazania, natomiast mniej ciekawie smakuje z chlebem i pomidorami, choć da
> się zjeść.
> Hm... no i co z tym fantem?
są dwie rasy mozarelli, ta "normalna" czyli małowłoska z mleka krowiego
i ta porządna z mleka bawolego. Obie rasy możesz kupić w woreczkach
mniejszych i większych (bo te na wagę to też w woreczku ;-) Dużo też od
firmy zależy, np. aldikowe można trawić, jak świeża, ale już na parę dni
przed terminem zaczyna pachnieć. Socjalistyczna jakaś. Ja tej bawolej
nie lubię, na przykład. Do pomidorów używam najczęściej mozarelli firmy
Zott o nazwie Zotarella.
Waldek
|