Data: 2002-05-07 15:31:46
Temat: Re: mozzarella
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@u...fu-berlin.de...
>
> są dwie rasy mozarelli, ta "normalna" czyli małowłoska z mleka krowiego
> i ta porządna z mleka bawolego. Obie rasy możesz kupić w woreczkach
> mniejszych i większych (bo te na wagę to też w woreczku ;-) Dużo też od
> firmy zależy, np. aldikowe można trawić, jak świeża, ale już na parę dni
> przed terminem zaczyna pachnieć. Socjalistyczna jakaś. Ja tej bawolej
> nie lubię, na przykład. Do pomidorów używam najczęściej mozarelli firmy
> Zott o nazwie Zotarella.
>
> Waldek
wisz jak to w polszcze bywało...
Mozarellę kupuję w supermarketach, jaką dadzą, tę na pizzę to w sporych
kawałach na wagę, faktycznie jest w folli, ale w niczym nie pływa, a tę
białą do sałatki z pomidorami, octem i ziołami w małych woreczkach, w
których chlupocze płyn. Firmy nie pamiętam, ale wszystko co jadłam było
gorsze od najtańszej austriackiej, którą zeżarłam po raz pierwszy.
Aczkolwiek darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda i raduję się jak królik
do marchewki, że w ogóle jakieś droższe i tańsze sery się pojawiły i mogę
sobie pizzę serową skomponować, haha!
Wkn
|