Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not
-for-mail
From: "Agata" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <de2elu$in7$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: muffinki Cordon Bleu - prosba. (mufiny cytrynowe P)
Date: Thu, 18 Aug 2005 19:16:05 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0533-1, 2005-08-16), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 47
Message-ID: <4304bd22$0$15474$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 18 Aug 2005 16:53:54 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.121.120.92
X-Trace: 1124384034 mamut2.aster.pl 15474 62.121.120.92:2973
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:246252
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aga " <y...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:de2elu$in7$1@inews.gazeta.pl...
> Witam.
>
> Chcialam jutro dla gosci zrobic muffinki. Zawsze robilam z przepisu z
takiej
> kolorowej ksiazki o muffinach, z serii Cordon Bleu (o ile nie pokrecilam
> nazwy :) ). Niestety pozyczylam ksiazke i nie mam przepisu - nie pamietam
:(
> Czy jakis szczesliwy posiadacz tej ksiazki moglby mi wklepac przepis na
> muffinki cytrynowe i z kawalkami czekolady? Chodzi o skladniki i ich
ilosc.
> Nie chce ryzykowac innych przepisow, bo tamte mam juz wyprobowane.
Cytrynowe....
300gr maki
1,5 lyzeczki proszku
szczypta soli
125gr cukru pudru
2 lyzki startej skorki cytynowej
185ml maslanki
1 lyzeczka zapachu waniliowego
2 jajka
110gr stopionego masla
Masa twarogowa
20gr masla miekkiego
100gr twarozku
2 lyzki cukru pudru
1 lyzka soku z cytryny
skorka do przybrania....
200C piec, zmieszac jaja z maslanka i wanilia. Zrobic w misie mieszanke
maki, proszku, cukru, stratej skorki i uformowac wulkan. Wucic do srodka
jednoczesnie maslo i mieszanke z maslanka. Mieszac szybko ale nie dlugo o
maja byc grudki
Piec.
Mikserem wymieszac maslo z twarogiem, dodac cukier, sok z cytryny i ucierac
az masa zgestnieje na kremowa konsystencje. Posmarowac nia wystudzone mufiny
Ktore maja byc czekoladowe jak tu sa z bialej, czekoladowo- pomaranczowe,
czekoladowo - orzechowe, amerykanskie z platkami czekolady.....?
agataw
|