Data: 2005-08-18 18:02:07
Temat: Re: muffinki Cordon Bleu - prosba. (mufiny cczekoladowe P)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aga " <y...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:de2h7t$sm8$1@inews.gazeta.pl...
> Agata <a...@g...com.pl> napisał(a):
>
> > Ktore maja byc czekoladowe jak tu sa z bialej, czekoladowo-
pomaranczowe,
> > czekoladowo - orzechowe, amerykanskie z platkami czekolady.....?
>
> Dzieki!!!
> Chodzilo mi o te czekoladowo-pomaranczowe. One maja na zdjeciu taka skorke
> pomaranczowa na wierzchu...
>
> Jescze raz dzieki
> pozdr
> yas
No to lecimy
150gr gorzkiej czekolady, posiekanej
75g posiekanego masla
375gr maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 lyzki kaka
3 lyzki mialkiego cukru
2 jajka
250 ml mleka
1 lyzka skorki pomaranczowej
Krem
200gr gorzkiej czekolady, posiekanej
60gr masla posiekanego
1 lyzka likieru cointreau
skorki pomaranczowe do dekoracji
210C piec
Czekolade i maslo rozpuscic w misce na parze mieszajac. Zdjac z ognia. Do
michy wsypac make, proszek, sol i kakao. Dodac cukier, zmieszac. Zrobic
wulkan. W dzbanie zmieszac jaja z mlekiem i skorka pomaranczowa. Wlac w
wulkan i stopniowo dodawac czekolade. Szybko wymieszac..znowu powinny byc
grudki
Piec okolo 20 minut albo do momentu az suche w srodku. Teraz krem. Znowu
rozpuscic czekolade z maslem na parze, zdjac, wlac likier i odstawic az
ostygnie i pieknie da sie rozsmarowac.
agataw
p.s. nie ma mowy abym pozyczyla komus ksiazke kucharska :) wolalabym
przepisac juz :)
|