Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: robbi <r...@n...frompoznan.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: myslicie juz o swietach?
Date: Tue, 04 Apr 2006 14:57:35 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 29
Message-ID: <e0tqfu$1bt$1@news.onet.pl>
References: <6431d$44305044$540ad1e7$6761@news.chello.pl>
NNTP-Posting-Host: dih195.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1144155454 1405 83.23.215.195 (4 Apr 2006 12:57:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Apr 2006 12:57:34 +0000 (UTC)
X-Sender: MuNpEbm5uypTdFf6TKi7WK32loLTJ8Sr
In-Reply-To: <6431d$44305044$540ad1e7$6761@news.chello.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.7 (Windows/20050923)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264790
Ukryj nagłówki
Agata Mryczko napisał(a):
> hej;)
>
> nie wiem jak was, ale tak wlasnie mnie zaczelo nachodzic co bu tu zrobic,
Dla mnie swieta Wielkanocne to przedewszytskim wszelkie odmiany szynek.
W szczegolnosci jeden rodzaj - wedzona szynka pieczona w ciescie.
Robil ja znakomicie moj s.p. dziadek - z zawodu piekarz.
Mianowicie bral cala szynke z koscia, otaczal w zytnim ciescie a potem
piekl w piecu - tyle godzin ile szynka wazyla. Nastepnie stygla pol
dnia, potem nastepowalo rozbicie spieczonej masy i mozna sie bylo
delektowac ciastem przesiaknietym sokiem z szynki. Konsumpcja szynki
rozpoczynala sie wtedy po powrocie ze mszy.
Sama szynka dzieki pieczeniu w ciescie zachowuje wilgotnosc, jest krucha
i wrecz rozplywa sie w ustach.
Ciasto jest wrecz prymitywnie proste - to po prostu maka zytnia i woda
wymieszane tak aby stworzyly jedna mase.
Przepis jest jak najbardziej do realizacji w domowych piekarniakch -
aczkolwiek nie mozna zastosowac calej wedzonej szynki - gabaryty
domowych piekarnikow nie sa tak pojemne jak pieca do wypieku chleba ;)
Jednoczesnie witam grupe - jako iz to moj pierwszy post napisany tutaj.
pzdr
robbi
|