Data: 2006-04-04 16:24:12
Temat: Re: myslicie juz o swietach?
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
batory wrote:
> Ależ oczywiście, blaty do mazurków po upieczeniuu są twarde, muszą
> przynajmniej 10 dni (ale lepiej jak 2 tygodnie) kruszeć. Blaty do mazurków
> to nie jest takie ot kruche ciasto. O, nie, nie. To jest ciasto specjalnie i
> tylko do mazurków używane, a robi się je na bazie zółtek ugotowanych i
> przetartych przez sitko.
> Pozdr. - Agnieszka co blatów wciąż jeszcze nie zrobiła.
>
>
Ja moje kruche ciasto robie wlasnie na bazie gotowanych zoltek, nie
tylko do maurkow.Rowniez uzywam swiezo upieczone ciasto do mazurkow, nie
wyobrazam sobie miekkiego mazurka. Musi byc kruchy, pachnacy maslem,
swiezoscia, dobrymi zoltkami.
Wydaje mi sie, ze ciasto z taka zawartoscia masla nie moze smakowac
zbyt swiezo po dwyu tygodniach. No ale oczywiscie sa rozne szkoly, tak
jak z bigosem czy golabkami.
MB
|