Data: 2001-10-06 06:48:17
Temat: Re: na jednym palniku - wegetarianska paella
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kropelka <k...@n...serwery.pl> wrote in message
news:9pkvm9$dtf$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> Mam pytanie... czy macie pomysly na jakies dania obiadowe
(obiadokolacjowe)
> ktore mozna zrobic majac do dyspozycji tylko jeden palnik kuchanki
> elektrycznej???
> Chyba skonczyly mi sie juz ciekawe pomysly
Wegetarianska paella (sprawdzona)
Skladniki:
1.25 litra rosolu z jarzyn (moze byc z kostki)
szczypta szafranu (wazne), i spora szczypta
2 lyzki oliwy
1 czerwona cebula w polplasterkach
2 zabki czosnku zgniecione
3 lyzeczki turmeric
1 1/2 lyzki slodkiej papryki
1/4 lyzeczki cynamonu
2 szklanki (400g) ryzu
200g bobu przepis wymaga bobu mrozonego, bo innego u nas nie ma, ale pewnie
mozna swiezy, byle byl mlody, co go mozna jesc z lupina)
175g zielonej fasolki, pokrojonej
1 czerwona papryka, pokrojona
1 lyzeczka soli
1/2 szklanki czarnych oliwek
Zagotowac roosol, wlozyc szafran, zdjac z ognia
w duzym plaskim rondlu z ciezkim dnem obsmazyc cebule na oliwie, dodac
czosnek, turmerik, papryke w proszku, cynamon i ryz. Dobrze wymieszac. Dodac
rosol, bob, fasolke, papryke swieza i sol. Doprowadzic do wrzenia, potem na
malutkim ogniu gotowac 20 minut. Tylko raz zamieszac!.
Na koniec dodac oliwki, zamieszac, przyprawic pieprzem do smaku. Jak masz
ladny rondel, mozna go podac na stol, bez przekladania.
Jarzyny w procesie gotowania wyplyna na wierch, wmieszasz je lekko dodajac
oliwki, ale za bardzo nie mieszaj, bo sie ryz rozpaprze.
Smacznego
Ania
|