Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: na kolacje
Date: Fri, 18 Mar 2005 14:17:45 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 21
Message-ID: <3...@u...de>
References: <d1cevh$2p4$1@nemesis.news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de 4EnN+p66xstymnv3q6+qVAxsrDC5b3jt2rSGuD9zuTspMYL9+QEsh+
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <d1cevh$2p4$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235360
Ukryj nagłówki
Imogena wrote:
> moglibyscie podsunac jakis pomysl na danie na kolacje dla mojego mezczyzny?
> chodzi o to, zeby bylo to cos lekkiego, srednio trudnego do wykonania i
> srednio pochlaniajacego czas (okolo 1h) ;-)
drobny, znaczy drób może być?
piersi kurczaka albo indyka, do wyboru.
Pokroić na kawałki (tak mniej więcej kostka o boku max 1.57cm),
podsmażyć na oleju lub sklarowanym maśle, opieprzyć, bo co się spiekać
ma, osolić, dodać papryki i curry (dużo, ale do smaku). Do tego drobno
pokrojone suszone morele (albo z kompotu), brzoskwinie (też z kompotu).
Dodać mleka kokosowego, podusić trochę. Do tego dodać drobno pokrojone
pory (nie za dużo). Za jakieś 5 minut można wcinać, najlepiej z ryżem.
Wszystko zmieści się w godzinie, nawet z zakupami, o ile sklep nie za
daleko.
Wariant: można dodać trochę pieczarek.
Uwaga: mięso dać na dobrze rozgrzany tłuszcz i nie za dużo na raz, bo
się zleje i zrobisz rosół, a nie pieczone kawałki drobia.
Waldek
|