Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: maruda <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: naczynie na pomidory
Date: Thu, 15 May 2003 18:28:45 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <ba0f5m$neg$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ba03lj$3e4$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 237-242.gdynia.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1053016059 24016 217.172.237.242 (15 May 2003 16:27:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 15 May 2003 16:27:39 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.3) Gecko/20030312
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <ba03lj$3e4$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:156342
Ukryj nagłówki
Użytkownik Antoś napisał:
> Dzień dobry. Mam pytanie natury raczej technicznej, a nie stricte
> "wykonaniowej". W czym najlepiej podawać następujące potrawy, w czym
> najlepiej się prezentują, tudzież należałoby je podawać, by pozostać w
> zgodzie z kulinarnymi kanonami:
> 1. dżem z pomidorów,
> 2. tarta z pomidorami?
>
> Jest mi to potrzebne do zdjęcia (zdjęć), które ma się ukazać w prasie. Może
> widzieliście gdzieś zdjęcia z tego typu potrawami? Z góry dziękuję za
> wszelką pomoc, a teraz przystepuję do samodzielnych poszukiwań. Pozdrawiam,
> Ania.
>
>
1. dżem - najlepiej w jasnej kamionce
2. tarty - bardzo różnie; od blaszanych foremek, w których była pieczona
po deskę nakrtytą lnianą serwetą, jeżeli ćwiartki, to na talerzu,
drewnianej płaskiej misce, nawet na okrągłej macie bambusowej przykrytej
białą okrągłą dzierganą serwetką. Zauważyłem, że tarty słone fotografuje
się w zsetawieniu z naczyniami sugerującymi ich smak; natomiast słodkie
na talerzach i w zestawieniach bliższych tradycyjnym produktom
cukierniczym.
Sama idea tarty daje dosyć duże możliwości w jej podawaniu i prezentowaniu.
|