Data: 2005-06-02 05:15:35
Temat: Re: nalesniki
Od: "pusiak" <p...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Dlaczego wyszly mi nalesniki blade i takie troche papierowe? za duzo maki?
> moglibyscie podac przepis na dobre nalesniki? :) thx :)
>
Podaje przepis na nalesniki z książki Współczesna Kuchnia Domowa Aliny
Gniewkowskiej, W-wa 1927r.
Cztery żółtka dobrze rozrobić, wsypać szklankę mąki, troche soli, rozbijając,
rozprowadzić szklanką wody i szklanką mleka, wlać łyżkę roztopionego i
ostudzonego masła. Ciasto powinno być lejące się. Gdy już nalesniki mają się
smażyć, dodać białka na pianę ubite, wymieszać z masą, rozgrzać patelnię na
ogniu, posmarować piórkiem, maczanem w maśle, lub słoniną i polać masę z garnka,
obracajac patelnię na mocnym ogniu chwilkę, a gdy sie upiecze, nie przewracać go
na drugą stronę, tylko upieczone kłaść na przewrócony, głeboki talerz, a gdy
wszystkie gotowe, posmarować cienko marmeladą owocową, lub serem, przyrządzonym,
jak na pierożki zwijać w kwadraty lub trójkąty, przyrumienić na patelni, posypać
cukrem i wydac na stól.
Ja robie z tego przepisu i są bardzo dobre. Nie robie "na oko" bo mi wówczas nie
wychodzą.
pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|