Data: 2005-06-02 08:19:57
Temat: Re: nalesniki
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le jeudi 2 juin 2005 ? 09:25:41, dans <d7mbs8$c5j$1@srv.cyf-kr.edu.pl> vous écriviez
:
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>> Gdyby dodawali to przypuszczam ze cos bym o tym wiedziala.
> Moze w 1927 r. dodawali a potem przestali?
A masz jakis przepis z 1927 ktory o tym wspomina ? Mozesz podac ?
Wracajac do oliwy nicejskiej : nalesniki (cr?pes) z maki przennej
podaje sie prawie zawsze na slodko, wiec oliwa nicejska nie ma
najmniejszego sensu : no chyba ze ktos lubi mieszanke smaku oliwy i
dzemu truskawkowego (w stylu Gaston Lagaffe).
Nalesniki "na slono" robi sie z maki gryczanej i akurat wtedy juz nie
nazywaja sie nawet "nalesniki" tylko "placki (galettes).
Ewcia
--
Niesz
|