Data: 2007-03-01 20:36:46
Temat: Re: nalewka wiśniowa - jak to zrobić ?
Od: q <q...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Rostov wrote:
> Witam,
>
> Od razu zaznaczam, że jestem w tej dziedzinie absolutnym amatorem,
> więc z góry wybaczcie niezbyt zręczny charakter moich pytań :)
>
> Mam sok z wiśni własnej roboty - 40 dag cukru na 1 l soku i
> zagotowany.
> Chciałbym, przy użyciu czystego spirytusu, zrobić z niego nalewkę -
> tak mniej więcej 66%.
>
> Moje pytania :
> Co zrobić, żeby po zmieszaniu soku i spirytusu, sok nie sfermentował ?
> Dodać jeszcze więcej cukru ? Jeśli tak, to ile ?
> Może jeszcze jakieś dodatki ?
>
> Po jakim najkrótszym okresie czasu taka nalewka nadaje się do picia ?
>
> Z góry dzięki za wszelkie wskazówki ;)
>
Po pierwsze dodanie spirytusu zatrzyma ewentualny proces fermentacji ale
na 100% nie spowoduje go.
Aby zrobić coś wiśniowego do picia dodaj taką samą ilość spirytusu.
Nie będzie to nalewka, nalewka to efekt zalania wódką owoców.
Taka mieszanka soku i spirytusu nadaje się do picia następnego dnia.
|