Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!newsfeed.formus.pl!news.webcor
p.com.pl!not-for-mail
From: "B.Z." <b...@c...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nalewki na spirytusie
Date: Tue, 26 Jun 2001 11:04:32 +0200
Organization: Serwis RUBIKON - http://www.rubikon.pl
Lines: 57
Message-ID: <3...@c...com.pl>
References: <3...@n...vogel.pl> <3b36f179$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: barbara.chemnet.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: aquarius.webcorp.com.pl 993547364 18977 195.205.86.36 (26 Jun 2001 09:22:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@w...com.pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jun 2001 09:22:44 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.72 [en] (Win95; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:56610
Ukryj nagłówki
Jest to super, robila to co roku moja Babcia
tylko uzywala nazwy "ratafia' - bo ten Rumtopf
to moze i oddaje zawartosc, ale brzmi tak z krzyzacka
ze o rety.
Pozdrawiam
Barbara
Dana wrote:
> Użytkownik "Jakubowska Anna" <j...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:3b364c71@news.vogel.pl...
> > Czy ktoś mógłby mi podać dobre sprawdzone przepisy
> > na wykonanie nalewek z owoców na spirytusie np. z wiśni
> > lub jeszcze innych np.malin, porzeczek.Zbliża się sezon
> > owocowy więc może warto pokusić się o zrobienie czegoś wyjątkowego czym
> > można zabłysnąć w jesienne wieczory
> >
> > POZDRAWIAM HANKA.
> > j...@p...fm
>
> A moze RUMTOPF?
> Gdy zacznie się zbliżać sezon na pierwsze owoce należy przygotować
> pięciolitrowy słój kamionkowy lub szklany, wymyć go dokładnie i wyparzyć.
> Przygotowujemy również ok. 1/2 kg cukru i doskonałej jakości rumu 54% w
> takiej ilości, by owoce były przykryte.
> CZERWIEC: 25 dkg truskawek dokładnie umyć, usunąć szypułki, wsypać do słoja,
> zasypać 25 dkg cukru i zalać rumem tak, aby przykrył owoce. Szczelnie
> przykryć, odstawić w ciemne miejsce.
> LIPIEC: po 25 dkg malin, czerwonych porzeczek, czereśni i wiśni z pestkami
> dosypać do słoja przesypując każdą warstwę cukrem i zalewając rumem.
> Szczelnie przykryć. Odstawić.
> SIERPIEŃ: 25 dkg moreli (bez pestek i skórki) przepołowić, 25 dkg
> brzoskwiń (bez pestek i skórki) pokroić w kawałki, do słoja, zasypać cukrem,
> zalać rumem, zakryć szczelnie, odstawić.
> WRZESIEŃ: po 25 dkg śliwek, mirabelek i renklod wydrylować - wszystko do
> słoja, zasypać cukrem, zalać rumem, zakryć szczelnie, odstawić.
> PAŹDZIERNIK: 3-4 aromatyczne gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić
> na ćwiartki, 1 świeżego ananasa obrać, pokroić na kawałki, małego, słodkiego
> melona obrać i pokroić na kawałki. Po raz ostatni przesypać cukrem, zalać
> rumem i, zakrywszy szczelnie, odstawić na dłużej.
> Najlepiej zapomnieć o tym słoju aż do Adwentu. Potem delektować się zarówno
> owocowym rumem jak i rumowymi owocami, aczkolwiek z umiarem, bo zdradliwie
> zwala z nóg.
>
> Przepis wg Henryka Vitry zmodyfikowany przez Jana Chęcia z Kłodzka
>
> Przepraszam, przenioslam przepis "na zywca" z mojego serwisu, dlatego sa
> rozne trzcionki i ogonki.
>
> --
> DanaB
> http://www.kuchnia.com.pl
> Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
--
Skalowalny, bezpieczny, serwer dedykowany, http://www.wdc.pl
|